Pulitzer prizewinner Jennifer Egan

Dženifer Egan (1962) je američka autorka, koja trenutno živi u Bruklinu. Njen roman „Vreme je siledžija“ (A Visit From A Goon Squad) osvojio je Pulicerovu i National Book Critics Circle nagradu za fikciju u 2011. godini. Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu je prodana u više od 100.000 primeraka tokom te godine, dostigavši drugo mesto najprodavanijih romana u 2011.

Egan je rođena u Čikagu, ali je veći deo svoj detinjstva provela u San Francisku. Diplomirala je Engleski jezik i literaturu na Univerzitetu Pensilvanija. Postoji jedna zanimljiva epizoda iz njenog apsolventskog perioda, pored akademskih dostignuća: ona je naime bila u kratkotrajnoj vezi sa Stivom Džobsom, koji je instalirao jedan od prvih Mekintoš računara u njenoj sobi.Nakon dipomiranja, provodi dve godine na Sent Džon koledžu, instituciji pri Kembridžu, pod pokroviteljstvom Tajron stipendije. Istovremeno, dosta je putovala po Evropi, a iskustva sa tih putovanja će joj poslužiti kao građa za buduće priče i romane.

U to vreme je objavljivala kratke priče u Njujorkeru, Harper magazinu, Zoetrop magazinu i drugim periodičnim izdanjima, dok se njeni novinski članci redovno pojavljuju u Njujork Tajmsu. Prema njenom romanu „Nevidljivi cirkus“ (The Invisible Circus, 1995) godine 2001. je snimljen dugometražni film, sa Kameron Dijaz u snaslovnoj ulozi.

Iste godine ona objavljuje roman „Pogledaj me“ (Look at me), u kome glavna junakinja Šarlot Svenson, nakon saobraćajne nesreće i facijalne rekonstrukcije, u Njujorku upoznaje detektiva koji traga za njenim bivšim dečkom sa Bliskog Istoka, za kojeg se veruje da planira teroristički napad na Menhetn. Sticajem okolnosti, ovaj roman je objavljen iste nedelje kada je u vazduh dignut Svetski trgovinski centar, kao i napad na Pentagon, što je rezultiralo neverovatnom medijskom pažnjom na ovu knjigu.

Do sada objavljeno od ove autorke: Vreme je siledžija