Vrijeme morfina – Mehmed Begić

499.00 RSD


Back Cover

Mehmed Begić (Čapljina, 1977) jedan je od osnivača i urednika mostarskog književnog časopisa Kolaps – vodič za urbane spavače. Njegovi prijevodi pjesama Leonarda Cohena objavljeni su u knjizi Moj život u umjetnosti, izabrana poezija i pjesme (Alternativni Institut, Mostar, 2003). Trenutno sarađuje sa Damirom Šodanom na prevodima hispano poezije. Uvršten je u knjigu razgovora i odabrane poezije Jer mi smo mnogi, pjesnika Marka Pogačara. Pisao je za bend Vuneny, kao i za Sanela Marića Maru. Njegovu je poeziju uglazbio duo Basheskia & Edward EQ na albumu Savršen metak.
Kolumnu, naslovljenu Pisma iz Paname, objavljuje u online magazinu Žurnal.

Bibliografija:
Čekajući mesara (Alternativni institut, Mostar, 2002)
Pjesme iz sobe (Frakcija, Split, 2006)
Savršen metak u stomak (Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2010)
Sitni sati u Managvi (Vrijeme, Zenica, 2015)
Opasan čovjek (Buybook, Sarajevo/Zagreb, 2016)

 

Description

O zbirci „Savršen metak u stomak“:
Ove pjesme su borba da se očuva elementarna ljudskost u svijetu zvijeri. Zato ih treba prigrliti kao iskreno svjedočanstvo malih ljudskih tragedija. I treba im vjerovati, jer su lijepe od tuge i snažne od prave, poštene ljubavi. Mehmed did it again!
Marko Tomaš

U noći koja slijedi Meša neće primiti savršeni metak na mostu. Ima da ostane naslonjen na ogradu, zagledan u točak od bicikla dole u reci. On je svačiji i točak se kreće. Noć će doći a pesme nas neće napustiti. Nikad.
Milena Marković

O zbirci „Sitni sati u Managvi“:
Meša Begić s međugradske, štoviše interkontinentalne linije, koji se ovaj put javlja iz nikaragvanske Manague elektroničkim razglednicama bolno nazubljenih maraka, od tropskog znoja vlažnih poštanskih žigova, isti je onaj „pjesnik iz sobe“; na kojeg smo navikli u njegovim dosadašnjim knjigama.
Marko Pogačar

Mešina poezija u mojoj glavi odjekuje poput zvuka usamljene, promukle, melankolične trube, čiju melodiju iz daljine donosi vreli hercegovački vjetar. Odjednom, čini mi se, kao da taj vjetar umine i ustupi mjesto tropskim besanim latinoameričkim noćima, ispunjenim nostalgijom i iskrenom brigom za budućnost čitavog čovječanstva.
Bekim Sejranović

O zbirci „Opasan čovjek“:
Već dokazano moćnom, iskusnom pjesničkom Begićevu glasu možemo zahvaliti što je ova knjiga uistinu opasna, lijepo opasna, i, kao i njezin lirski subjekt, koji se ‘vraća iz daljine da presudi tvom uljuljanom životu’, ima poslanje da naše srce (i putničke cipele), svojim britkim, jasnim pjesničkim rečenicama, oguli od svake ustajale kože.
Dorta Jagić

Detalji

Godina izdanja

2018

Broj strana

158

ISBN

9788689203875

Format

14cm x 20cm

Povez

Broš

Pismo

Latinica