Vladimir Tabašević 2

  

Vladimir Tabašević (Mostar, 1986. godina) je rođen pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir, od oca Hrvata i majke Srpkinje. Uoči građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, sa majkom prelazi u Beograd. Učiteljica mu u prvim razredima osnovne škole samoinicijativno iz imena briše očevo prezime Bošnjak.

Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu gde je bio predsednik Udruženja studenata filozofije Beograda. Član je Srpskog književnog društva od 2014. godine. Prvu knjigu poezije Koagulum štampa kao laureat festivala mladih pesnika u Zaječaru, 2010. godine. Ova knjiga se našla u najužem izboru za „Brankovu nagradu“.

Godine 2014. imao je priliku da se susretne sa francuskim filozofom Žakom Ransijerom, a susret je bio organizovan povodom razgovora o odnosu književnosti i politike u prostorijama Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Učestvovao je u kolektivnom prevodu nadrealističkog teksta Anti-zid, zajedno sa engleskim pesnikom Howard Slater-om.

Osnivač je i jedan od urednika omladinskog internet časopisa Prezupč koji se bavi analizom društvenih odnosa s obzirom na postojanje klasa.
Živi na periferiji Beograda.

Zajedno sa nekolicinom pesnika svoje generacije, pokrenuo je nezavisnu izdavačku praksu, u okviru koje je osnovana pesnička edicija Caché u okviru koje objavljuje sledeće pesničke knjige:
Tragus (2011)
) Kundak (2012)
Hrvatski kundak (2014).

Do sada objavljeno od ovog autora: Tiho teče Misisipi