akcija evropska književnost (30 popusta)

AKCIJA - EVROPSKA KNJIŽEVNOST (30% POPUSTA)

Pia Leino, Mirča Kartaresku, Karen Gilis

Paketi knjiga

NAPLAVINELara je Irkinja nemirnog duha koja sa ljubavnikom i sinom živi nomadskim životom, putujući prostranstvima Južne Amerike prema prilikama i raspoloženju. Nakon što u vrevi brazilske tržnice net...

Cena: 2.098,00 RSD 2.997,00 ušteda: 899,00 RSD (-30%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

NAPLAVINE

Lara je Irkinja nemirnog duha koja sa ljubavnikom i sinom živi nomadskim životom, putujući prostranstvima Južne Amerike prema prilikama i raspoloženju. Nakon što u vrevi brazilske tržnice netragom nestaje njen četvorogodišnji sin, a ljubavna veza se okonča pod opterećenjem dvogodišnje mučne i neuspele potrage, ona se vraća u Irsku u nastojanju da preboli gubitak i vrati izgubljeni mir. Ali tamo je sve bremenito prošlošću, a prijatelji su se promenili i čine se pomalo dalekim, i Lara umesto mira otkriva zabranjenu strast u preljubničkoj vezi sa prijateljem koji je oženio njenu rođaku. Svi u toj trijadi vođeni su drugačijim porivima: rođaka će rizikovati zbog porodice, on pak zbog zatomljene strasti, dok će Lara shvatiti da je njen povratak samo intermeco u potrazi za sinom. Svi su tragično postavljeni u igri svojih i tuđih života, nošeni talasom emocija.

 

NEBESA

Radnja Nebesa smeštena je u distopijsku budućnost – bivšu prestonicu Finske, grad-državu Helsinki 2058. godine. Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila Nebesa: virtuelnu stvarnost. Na Nebesima i dalje postoji nekadašnji svet, živopisniji i lepši nego što je ikada zaista bio. Pristup Nebesima omogućen je samo dobrostojećem delu populacije, dok običan svet životari i gladuje u neofašističkom poretku.

Akseli radi na univerzitetu i pokušava da otkrije uzrok epidemije apatije. Ljudi jedva da izlaze iz svojih stanova, ne razgovaraju jedni s drugima, a bebe se ne rađaju. Kada Akseliju bude omogućen potpuni pristup Nebesima, virtuelna stvarnost će ga sasvim obuzeti sve dok ne susretne devojku po imenu Ina. Susret je toliko upečatljiv da odlučuju da se sretnu i u stvarnosti. Nakon toga, sve se menja.

Ovaj distopijski roman bavi se aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. je nagrađen Nagradom Evropske unije za književnost. Takođe je nominovan za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

 

ZASLEPLJENOST

Kartareskuova trilogija Zaslepljenost, visceralni memoar o snovima i fiktivno putovanje kroz halucinantni Bukurešt, jedno je od najreprezentativnijih dela savremene rumunske književnosti. Neprepričljivo čudna, izdašna priča Zaslepljenosti nesvodiva je na putovanje u detinjstvo glavnog junaka, njegova sećanja na hospitalizaciju, daleku istoriju njegove porodice, putujući cirkus, Sekuritateu, zombi vojsku, andergraund džez scenu Nju Orleansa i uspostavljanje režima Čaušeskuovih: ovaj kaleidoskopski svet je istovremeno nelagodno poznat i duboko nov. Čitaoci iz iskustva Zaslepljenosti izlaze uznemireni i preobraženi.

 

  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek

Pia Leino
Pia Leino rođena je 1977. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004 i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu. Njen prvi roman, Ružna blagajnica (Ruma kassa, 2016), duhovito se bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju. Distopijski književni triler Nebesa (2018), smešten u Finsku 2058. godine, nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Autorkin treći roman, Prekovremeni rad (Iliaika, 2020), takođe je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem koje smo svi jednom postavili sebi: kako biste živeli svoj život da znate kada morate umreti? Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Živi sa porodicom u Helsinkiju.

Mirča Kartaresku
Mirča Kartaresku je rođen u Bukureštu 1956. godine. Spisateljsku karijeru je započeo kao pesnik 1978, da bi ubrzo bio, zahvaljujući svojim zbirkama poezije, prepoznat kao vodeća književna figura svoje generacije. Tokom osamdesetih godina počinje da piše prozu, u kojoj će se prepoznati lirski senzibilitet iz njegovih pesama. Njegov književni rad karakteriše pretapanje i kombinovanje različitih stilova, žanrova, kao i kritičko inkorporiranje starije rumunske književnosti, mitologije, legendi, i kritički odnos prema savremenom rumusnkom društvu i politici. Pripadao je književnoj grupi koju je predvodio Nikolae Manolesku. Nakon što je u Bukureštu diplomirao rumunski jezik i književnost, radio je kao nastavnik, da bi kasnije postao lektor na odeljenju za rumunsku književnu istoriju, a danas je profesor na bukureštanskom Univerzitetu. Dobitnik je više rumunskih i internacionalnih književnih nagrada, a preveden je na skoro sve evropske jezike.

Karen Gilis
Karen Gilis rođena je 1974. u Dablinu. Studirala je pravo, a zatim nekoliko godina radila u advokatskoj struci, i u potpunosti se – početkom devedesetih – posvetila pisanju. Mnoge kratke priče Karen Gilis objavljene su u književnim časopisima. Već 2001. ušla je u uži izbor za nagradu Hennessy za nove irske autore, a njena spisateljska karijera nastavljena je objavljivanjem romanesknog prvenca Sedam noći u Saragozi (2005), dočekanog pohvalama književne kritike. Usledili su romani Nošeni talasima (2006), Moje stakleno srce (2007) i Odsutna supruga (2008). I kritika i čitalačka publika cene je kao jedu od najintrigantnijih savremenih irskih autorki, kako zbog njenog stila i umeća u uprizoravanju likova, tako i zbog hvatanja u koštac s važnim i neobičnim temama. Za roman Nošeni talasima Gilis je 2009. dobila Nagradu Evropske unije za književnost.