akcija stoicizam (35 popusta)

Akcija - Stoicizam (35% popusta)

Žan-Luj Sijani, Donald Robertson

Paketi knjiga

Rimski car Marko Aurelije bio je poslednji istaknuti stoički filozof antičkog sveta. Samom sebi, njegov lični dnevnik, i danas je jedna od najcenjenijih filozofskih knjiga koja je svoje mesto našla in...

Cena: 1.559,00 RSD 2.398,00 ušteda: 839,00 RSD (-35%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Rimski car Marko Aurelije bio je poslednji istaknuti stoički filozof antičkog sveta. Samom sebi, njegov lični dnevnik, i danas je jedna od najcenjenijih filozofskih knjiga koja je svoje mesto našla in a policama ljubitelja knjiga iz oblasti samopomoći. U knjizi Marko Aurelije – Filozofija stoicizma ili Kako razmišljati kao rimski imperator, psihoterapeut kognitivno-bihevioralne orijentacije Donald Robertson besprekorno izlaže biografiju i razmišljanja Marka Aurelija kako bi sačinio ubedljiv, savremeni vodič za stoičku mudrost koja je vekovima predstavljala put ka postizanju osećaja lične ispunjenosti.

Kako razmišljati kao rimski imperator vodi čitaoce na transformativno putovanje kroz život Marka Aurelija, prateći ga od njegove mladosti na Hadrijanovom dvoru – gde se našao pod okriljem nekih od najboljih filozofa tog doba – do njegove uloge cara najveće imperije u istoriji sveta. Robertson pokazuje kako je Marko Aurelije koristio filozofske doktrine i ono što danas imenujemo terapeutskim praksama kako bi izgradio emocionalnu otpornost i podneo brojne nedaće. Čitaocima se otkrivaju načini pomoću kojih se iste metode mogu primeniti u savremenom životu.

Povezujući izuzetne priče iz Aurelijevog života sa uvidima iz savremene psihologije i trajnim filozofskim mudrostima, Kako razmišljati kao rimski imperator stoicizmu daje ljudski lik i nudi vanvremenski vodič za suočavanje sa etičkim i psihološkim izazovima današnjice.

 

 

Žan-Luj Sijani, francuski filozof i novinar, zastaje spram krize savremenog doba – sred sveprisutnih i preplavljujućih osećanja tuge i straha, nadiruće anksioznosti i poljuljanog razuma – i pokušava da razbistri misao i pronađe koordinate sa kojih se iznova može funkcionisati u vrtlogu osećanja modernog čoveka. Polazne tačke Sijani pronalazi u antičkoj Atini, tačnije – u Sokratu.

Iako je kriza u atinskom društvu četvrtog veka pre nove umnogome različita od kriza savremenog sveta, osnovne ljudske potrebe, kao i patnje, ostaju iste – upravo u tome Sijani poseže za Sokratom, koji svojim metodama, induktivno, provocira pojedince na vraćanje suštini, odnosno: na brigu o sebi.

  • Broj strana: 216 + 256
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2023

Žan-Luj Sijani
Živim u Monpeljeu, ali sam rođen u luci Sete, što mom radu daje primorske boje i miris izolacije. Studirao sam filozofiju i nauke o jeziku, ali sam više voleo delanje nego podučavanje. Ušao sam u novinarstvo, a onda i komunikacije. U izmučenim prostorima nacionalne i regionalne štampe, biznisa i zajednica kroz koje sam prolazio, uvek sam koristio svetionike i kompase filozofije. Kursevi komunikacije koje sam godinama držao na Univerzitetu u Monpeljeu takođe su se oslanjali na filozofske metode, teorije, kritičke resurse. Za mene je filozofija praksa, posvećenost. Pomaže nam da se suočimo sa životnim iskušenjima i da vodimo svoje postojanje. Uvek je tu da podstakne lucidnost i budnost građana. To nas podseća da zahtevamo solidarnost i slobodu.

Donald Robertson
Donald Robertson je psihoterapeut orijentisan na kognitivno-bihevioralnu psihoterapiju, javni govornik i autor naslova u kojima uspostavlja vezu između savremene psihoterapije i klasične grčke i rimske filozofije. Njegova terapeutska praksa je dugi niz godina usmerena ka pomaganju klijentima koji imaju problema sa socijalnom anksioznošću i samopouzdanjem. O njegovom i radu njegovih kolega često je izveštavano u uglednim medijima, poput časopisa Forbes, The Wall Street Journal, na BBC-ju itd. Autor je šest knjiga i mnogih članaka o filozofiji, psihoterapiji i treninzima psiholoških veština, i jedan od osnivača udruženja „Modern Stoicism”, koja za cilj ima oživljavanje stoičkih praksi u XXI veku.