akcija uži krug za nin (30 popusta)

Akcija – Uži krug za NIN (30% popusta)

Ognjen Spahić, Bojan Savić Ostojić

Paketi knjiga

Pod oba suncaBranimir Bato Lončar, ražalovani kapetan JNA i njegova supruga Danica žive na svetioniku na Jadranu. Nasukani po kazni, nakon Batovog protivljenja zlostavljanju ratnih zarobljenika s Du...

Cena: 1.329,00 RSD 1.898,00 ušteda: 569,00 RSD (-30%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Pod oba sunca

Branimir Bato Lončar, ražalovani kapetan JNA i njegova supruga Danica žive na svetioniku na Jadranu. Nasukani po kazni, nakon Batovog protivljenja zlostavljanju ratnih zarobljenika s Dubrovačkog ratišta u logoru Morinj, Boka Kotorska, razoreni i ličnom tragedijom Danicine neuspele trudnoće okončane sterilitetom, obrastaju sve dublje u drače koji ih okružuju, i fizički i metaforički, dok se iznenada u njihovom dvorištu ne pojavi dvoje mladih ljudi, kampera, u potrazi za slamkom koja će spasiti njihov raspadajući brak.

Pod oba Sunca minuciozno i psihološki precizno oslikava likove, njihova stanja i osećanja, ogledana u tišini, ćutanju i neizrečenom.

Ognjen Spahić ispisuje veliku temu o crnogorskoj krivici u jugoslovenskim ratovima, o promeni političkog i društvenog sistema koji je legitimisao zločine i obračune sa onima koji su se usprotivili bezumlju. Koristeći mladi bračni par kao antipod, roman pokreće i pitanja motivacije bračnih odnosa, ostanka ili odlaska.

 

Ništa nije ničije

Kabinet kurioziteta Bojana Savića Ostojića nam predstavlja „nečujni režim“ postojanja sveta u kome se istorija uči na buvljacima, a pijaca je njegova najstarija institucija. Pripovedač ovog romana istovremeno je neumorni hodač, strasni kolekcionar polovnih knjiga, uporni detektiv koji prati tragove propadanja svih Jugoslavija, ostavljeni ljubavnik i iznevereni prijatelj. U njegovom pijačnom cegeru nalaze se, kao posebne dragocenosti, dnevnici, spomenari, ceduljice i beleške, crteži i spiskovi želja anonimnih autora. Ovi artefakti, napisani naivno ali ubojito neposredno, rekonstruišu delikatnu priču o samoći i ljubavnom čekanju. Pročitajte je što pre, ne čekajući da knjiga počne svoj nevidljivi život na tezgama brojnih beogradskih buvljaka.

Tatjana Rosić

  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek

Ognjen Spahić
Ognjen Spahić rođen je 1977. u Podgorici. Objavio je knjige kratkih priča Sve to, Zimska potraga i Puna glava radosti, i romane Hansenova djeca, Masalai i Calypso. Roman Hansenova djeca (2004) je nagrađen nagradom „Meša Selimović“, koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i „Ovid Festival Prize“ priznanjem u Rumuniji. Preveden je na francuski, mađarski, arapski, italijanski, engleski, slovenački, makedonski i rumunski jezik. Za knjigu Puna glava radosti dobio je Nagradu Evropske unije za književnost za 2014. godinu. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama. Živi u Podgorici.

Bojan Savić Ostojić
Bojan Savić Ostojić (1983) autor je pesničkih knjiga (Stereorama, Jeretički dativ, Prskalica), zbirki fragmenata (Aleatorij i Podli podli psalmi) kao i romana Punkt, Nema oaze i Ništa nije ničije (Kontrast, 2020, najuži izbor za NIN-ovu nagradu). Prevodi sa francuskog i peva u bendu Klot. https://zasvepare.tumblr.com/ jurodivi.blogspot.com varvarinuevropi at gmail dot com