akcija za neispuštanje iz ruku (30 popusta)

Akcija - za neispuštanje iz ruku (30% popusta)

Stefan Bošković, Ognjen Spahić, Magdalena Blažević, Igor Štiks

Paketi knjiga

SvetkovinaSvet Svetkovine sastavljen od života žena koji neskriveno srljaju prema katastrofi, smešten u neimenovane gradove i sela Bosne pre, za vreme i posle rata. Naratorkino hiperrealistično, ant...

Cena: 2.447,00 RSD 3.496,00 ušteda: 1.049,00 RSD (-30%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Svetkovina

Svet Svetkovine sastavljen od života žena koji neskriveno srljaju prema katastrofi, smešten u neimenovane gradove i sela Bosne pre, za vreme i posle rata. Naratorkino hiperrealistično, antipastoralno oko vidi sve one pukotine i rasede u životima ovih žena koje često previđamo maštajući o jednostavnosti prošlih života – junakinje se najčešće nalaze u bezizlaznim situacijama prouzrokovanim životom patrijarhalne sredine, krutim pravilima zajednice, ali i otkrivanjem seksualnosti i putenosti koja ih vodi u propast.

 

Pod oba sunca

nimir Bato Lončar, ražalovani kapetan JNA i njegova supruga Danica žive na svetioniku na Jadranu. Nasukani po kazni, nakon Batovog protivljenja zlostavljanju ratnih zarobljenika s Dubrovačkog ratišta u logoru Morinj, Boka Kotorska, razoreni i ličnom tragedijom Danicine neuspele trudnoće okončane sterilitetom, obrastaju sve dublje u drače koji ih okružuju, i fizički i metaforički, dok se iznenada u njihovom dvorištu ne pojavi dvoje mladih ljudi, kampera, u potrazi za slamkom koja će spasiti njihov raspadajući brak.

Pod oba Sunca minuciozno i psihološki precizno oslikava likove, njihova stanja i osećanja, ogledana u tišini, ćutanju i neizrečenom.

Ognjen Spahić ispisuje veliku temu o crnogorskoj krivici u jugoslovenskim ratovima, o promeni političkog i društvenog sistema koji je legitimisao zločine i obračune sa onima koji su se usprotivili bezumlju. Koristeći mladi bračni par kao antipod, roman pokreće i pitanja motivacije bračnih odnosa, ostanka ili odlaska.

 

Rezalište

Nekoliko godina, koliko je proteklo od objavljivanja prvog izdanja „Rezališta”, potvrđuju da kvalitetni književni tekstovi čine mogućim uvek nova ili drugačija čitanja. U društvu u čijem se javnom govoru sve jasnije pomalja potreba da se govori o traumama i posledicama obrazaca porodične dinamike, smisaoni i vrednosni potencijali „Rezališta” okidaju jasnije i zvonkije. Vešto se razvijajući okolo i unutar pitanja porodičnosti – njenih transgeneracijskih iridacija, njenih tenzija i mehanika rezova i kontinuiteta – „Rezalište” polazi od velikih i uvek preklapajućih tema ličnog identiteta i zajedništva, a završava se upravo u nama, prozivajući nas da iznova normiramo i kalibriramo sopstveni doživljaj sveta.

 

Ministar

Ovim rečima, ogrešivši se o jedino fiksirano mesto postistine – da pretpostavka o tome da možemo dobaciti do toga ko jesmo ne funkcioniše – ministar kulture Valentino Kovačević katapultira sebe pravo u nadir ličnog usuda.

Kroz bogatu građu koja uključuje memoarske zapise, članke, intervjue i internet komentare, Bošković ispisuje napore koje njegov književni junak ulaže u to da se održi na talasu političkih i društvenih zbivanja. Ministar prati devet dana u životu glavnog protagoniste, tokom kojih on mora da se suoči s tragičnim posledicama svojih nepromišljenih postupaka, očekivanim i manje očekivanim pritiscima koji dolaze iz sfera poslovnog, javnog i privatnog života i, pre svega, sa haosom u svojoj glavi.

Istovremeno i psihološki i politički triler, Ministar postavlja bitna pitanja o savremenom društvu, poziciji koju kultura zauzima u njemu, kao i odnosu umetnika i politike. Iznad svega, međutim, tekst traje u pitanju lične (ne)odgovornosti pojedinca.

Ispisan u presecima zločina, usuda, erotizma, cinizma, moralnog ambigviteta, okrutnosti, začudne neodređenosti i fatalizma, Ministar je trilerozni naopaki karneval sporog sagorevanja.

  • Pismo: Latinica
  • Povez: Tvrd

Stefan Bošković
Stefan Bošković (1983) rođen je u Titogradu. Objavio je roman Ministar, za koji je dobio Nagradu Evropske unije za književnost 2020. i nagradu Centralnoevropske Inicijative, CEI Award for Young Writers 2021. Prvi roman, Šamaranje, nagrađen je na konkursu „Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”. Objavio je zbirku priča Transparentne životinje 2017. Priča „Transparentne životinje” uvrštena je u antologiju Best European fiction 2019 (Dalkey Archive Press). Priče i romani su mu prevedeni na engleski, nemački, italijanski, kineski, ruski, slovenački, bugarski, albanski i makedonski jezik i objavljene u raznim internacionalnim magazinima. Dobitnik je nagrade na Festivalu europske kratke priče 2016. za priču „Fashion and Friends”. Scenarista je dugometražnog filma Ispod mosta, među stijenama (2016), kao i nagrađivanih kratkometražnih igranih filmova Peloid, Umir krvi, Put, Martin. Autor je nekoliko dramskih tekstova koji su izvođeni i objavljeni u antologijama.

Ognjen Spahić
Ognjen Spahić rođen je 1977. u Podgorici. Objavio je knjige kratkih priča Sve to, Zimska potraga i Puna glava radosti, i romane Hansenova djeca, Masalai i Calypso. Roman Hansenova djeca (2004) je nagrađen nagradom „Meša Selimović“, koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i „Ovid Festival Prize“ priznanjem u Rumuniji. Preveden je na francuski, mađarski, arapski, italijanski, engleski, slovenački, makedonski i rumunski jezik. Za knjigu Puna glava radosti dobio je Nagradu Evropske unije za književnost za 2014. godinu. Njegove kratke priče prevedene su na brojne svetske jezike i zastupljene u mnogim antologijama. Živi u Podgorici.

Magdalena Blažević
Magdalena Blažević (1982) rođena je i odrasla u Žepču. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Kratke priče su joj objavljene u književnim časopisima i na književnim portalima: Balkanski književni glasnik, Riječi, Život, Ajfelov most, Strane, Astronaut itd. Neke od njih prevedene su na engleski, ruski i makedonski jezik. Dobitnica je nekoliko nagrada za najbolju priču. Živi i radi u Mostaru.

Igor Štiks
Igor Štiks (Sarajevo, 1977) je pisac i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane „Dvorac u Romanji” (2000) i „Elijahova stolica” (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, te „Rezalište” (2017) i „W” (2019). Predstava „Elijahova stolica”, u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je kasnije režirao i njegove drame „Brašno u venama” i „Zrenjanin”. Kod Bloomsburyja objavljuje 2015. studiju „Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship”. Kourednik je zbornika „Citizenship after Yugoslavia” (2012), „Citizenship Rights” (2013) i „Welcome to the Desert of Post-socialism” (2015). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej „Pravo na pobunu” (Fraktura, 2010), a nedavno je objavio knjige „Aktivistička estetika” (2021) i „The New Balkan Left: Struggles, Successes, Failures” (s Krunoslavom Stojakovićem, 2021). S Vladimirom Arsenijevićem uređuje ediciju „Zajednička čitaonica”. Štiks je i autor knjige pesama „Povijest poplave” (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.