Gospoda Glembajevi

Miroslav Krleža

Novi naslovi, Drame, Akcija 3 za 1399

"Glembajevi" su neka vrsta dekorativnog panoa, naslikanog po motivu jedne građanske civilizacije na odlasku, u agoniji, i imaju karakter poetskog lirskog poniranja u sve elemente takozvane psihološke drame. Položiti težište na problematiku upravo te psihološke dramatike, to bi zapravo bio zadatak knjževnih analiza na temu glembajevštine.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Radnja Krležine najpoznatije drame odvija se u Zagrebu dvadesetih godina 20. veka, u vreme političkih i društvenih previranja koja su oblikovala sudbine mnogih. Leone Glembaj, glavni lik prvog dela trilogije, koju još čine drame U agoniji i Leda, predstavlja paradoksalnu figuru bogatog industrijalca i tragičnog antiheroja. Njegova unutrašnja borba, oblikovana snažnim moralnim sukobima, duboko je povezana s njegovom porodicom, posebno s ocem Ignjatom, čije je sumnjivo poslovanje ostavilo trajne ožiljke na porodičnom imanju. Dinamika Glembajevih otkriva složene odnose moći, ljubavi i izdaje unutar porodice, dok se tajne iz prošlosti polako razotkrivaju.

 

Tok dramske radnje u Gospodi Glembajevima može se uporediti sa nizom eksplozija, od kojih je svaka potonja snažnija od one prethodne. Eksplozije” o kojima je reč pisac motiviše velikim razlikama u vrednosnim karakteristikama likova drame, a pre svega razlikom između Leonea Glembaja i ostalih članova porodice Glembaj.

Nikola Milošević

 

Glembajevi su neka vrsta dekorativnog panoa, naslikanog po motivu jedne građanske civilizacije na odlasku, u agoniji, i imaju karakter poetskog lirskog poniranja u sve elemente takozvane psihološke drame. Položiti težište na problematiku upravo te psihološke dramatike, to bi zapravo bio zadatak knjževnih analiza na temu glembajevštine.

Miroslav Krleža

  • ISBN: 9788660362706
  • Broj strana: 164
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Miroslav Krleža
Miroslav Krleža (1893–1981) jedan je od najvažnijih hrvatskih i jugoslovenskih pisaca i intelektualaca 20. veka. Rođen je u Zagrebu, gde je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Dalje obrazovanje nastavio je u Domobranskoj kadetskoj školi u Pečuju i na Vojnoj akademiji u Budimpešti. Od mladosti je bio aktivan i angažovan u kulturnom i političkom polju i bio je nekoliko puta hapšen i pritvaran. Osnovao je časopis "Pečat" (1939-1940), koji, iako je bio kratkog veka, presudno je uticao na posleratnu književnost na ovim prostorima. Od 1950. godine nalazio se na čelu Jugoslavenskog leksikografskog zavoda koji danas nosi njegovo ime. Njegov bogat književni opus žanrovski je raznovrstan – pisao je poeziju, prozu, drame, eseje, dnevnike, polemike, putopise, a ostao je upamćen i kao vrsni enciklopedist. Od dela značajno je pomenuti poetske zbirke "Tri simfonije", "Balade Petrice Kerempuha", ciklus drama o Glembajevima, dramu "Aretej", zbirku priča "Hrvatski bog Mars", kao i romane "Povratak Filipa Latinovicza", "Na rubu pameti", "Banket u Blitvi".