Noćno nebo sa izlaznim ranama

Oušn Vuong

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Zbirka "Noćno nebo sa izlaznim ranama" zapanjujući je uvod u mladog pesnika koji piše sa sigurnošću i ranjivošću. Visceralne, nežne i lirske, brze i okretne, ove pesme se nepokolebljivo suočavaju sa nasleđem nasilja i kulturne izmeštenosti, zadržavajući pritom poziciju zadivljenosti pred svetom. (Obrazloženje Vajting nagrade 2016)

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
Preveo s engleskog: Nikola Matić

U ovim pesmama postoji snažna emocionalna struja koja izvire iz iskrenosti i otvorenosti gospodina Vuonga, kao i iz njegove sposobnosti da zabeleži specifične trenutke u vremenu ne samo sa fotografskom jasnoćom već i sa osećajem prolaznosti svih zemaljskih stvari.

Reč „telo” se ponavlja u mnogim pesmama, označavajući krhkost ljudskog života i ustrajnu činjenicu smrtnosti, ali takođe i mogućnosti strasti. Drugi lajtmotivi koji lebde muzikalno kroz ovu knjigu tiču se napetog odnosa između očeva i sinova, izbegličkih prelazaka okeana i moći reči da prizovu i dočaraju.

(Mičiko Kakutani, Njujork tajms)

 

U vreme kada su pesnici pomireni s time da od dosade prave robu, on nas podseća da ograničenja intimnosti predstavljaju uzbudljivo pograničje i da najurgentnije komunikacije počinju spuštanjem odbrane.

(Džef Ngujen, Rampus)

Postoji dečak koji kleči
u kući u kojoj su svaka vrata razvaljena
ka letu. Postoji pitanje od koga mu rđa
jezik. Nož koji dotiče
tvoj prst zaglavljen u grlu.
Najdraži Oče, šta biva sa dečakom
koji više nije dečak? Molim te -
šta biva sa pastirom
kada su ovce kanibali?

  • ISBN: 9788660361952
  • Broj strana: 96
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Oušn Vuong
Oušn Vuong (1988) američki je pesnik, esejista i romanopisac vijetnamskog porekla. Rođen je u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu. Kada je imao svega dve godine proveo je neko vreme sa porodicom u izbegličkom kampu na Filipinima, pre nego što su dobili azil i migrirali u Sjedinjene Američke Države. Doselili su se u Hartford u Konektikatu, nakon čega njegov otac napušta porodicu. Oušn je prvi pismeni član svoje porodice, a očevo napuštanje, izbegličko i kvir iskustvo presudno su uticali na njegovo pisanje. Nakon lutanja u obrazovanju, upisao se na Bruklinski koledž, gde je studirao Američku književnost 19. veka pod mentorstvom pisca Bena Lernera. Kasnije je magistrirao poeziju na Univerzitetu u Njujorku, gde je trenutno u statusu redovnog profesora na master programu kreativnog pisanja. Objavljuje eseje i poeziju u uglednim časopisima: Vilidž vojs, Nju ripablik, Njujork tajms, Njujorker i dr. Autor je hvaljene debitantske zbirke poezije "Noćno nebo sa izlaznim ranama" (2016), koja je dobila četiri značajne nagrade, među kojima je i nagrada „T. S. Eliot”. Druga zbirka, "Time Is a Mother" (2022), naišla je takođe na odličnu recepciju, dok je roman "Na zemlji smo nakratko predivni" (2019), uz brojne nagrade, doneo autoru još veću vidljivost i poštovanje u literarnim krugovima.