Psi iz Galveiasa

Žoze Luis Peišoto

Svetska književnost, E-knjige, Akcija 3 za 1399

U kratkim epizodama predočeni su portreti upečatljivih junaka. Njihovi međusobni odnosi mentalitetski su bliski i nama ovde i sada, i na toj gorko-slatkoj istini naopakih, a dirljivih egzistencija počiva jedno od zadovoljstava čitanja Peišotovih knjiga.

Cena: 799,00 RSD 999,00 ušteda: 200,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
opcija:

Preveo s portugalskog: Dejan Tiago Stanković

Žoze Luis Peišoto posvetio je ovaj roman svom rodnom mestu, seocetu Galveiasu u ruralnoj Portugaliji, uloživši neupitno jezičko i stilsko umeće u figuraciju čudno prepoznatljivog sveta naseljenog malim ljudima, ali i njihovim pakostima, bezočnostima, i uopšte isprepletenostima svake
vrste. Taj svet doživeće bukvalan, metaforičan, ali nedvosmislen potres kada meteorit napravi krater u zemlji i uzbuni seljane.

Iza i oko naturalizma kojim je prikazan život jednog seoceta pod velikim, kataklizmatičnim nebom, napreduje i jedan lirski glas, koji na život i ličnost gleda samilosno i sa razumevanjem. Sa njim, i još mnogo iznijansiranih glasova, dobro pogođenih tonova za individualnost svakog od nas.

"Oči slušalaca su rasle od straha. Kako se bojati neba? Bilo bi to previše straha. Nebo je uvek tamo iznad. Kada se izgubi vera u to nebo, onda i strah postaje trajan. U tom se slučaju, čak i kada se na nebu ništa ne događa, svakodnevni život pretvara u najgoru muku, do te mere da se priželjkuje onaj konačni udar, da se napokon završi ta bol." "Budućnost je prepuna nemogućih trenutaka koji samo čekaju da se dogode." "Ti se čudiš što zemlja ne može toliko da podnese? Ja se čudim što zemlja može toliko da podnese, a da je to ne uništi."

prevod: Dejan Tiago Stanković

  • ISBN: 9788660360207
  • Broj strana: 238
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2019

Žoze Luis Peišoto
Žoze Luis Peišoto rođen je u portugalskom selu Galveias, 1974 godine. Piše pesme, pripovetke, romane i drame. Diplomirao je na Fakultetu za društvene i humanističke nauke Univerziteta u Lisabonu. Piše kolumne za nekoliko portugalskih novinskih medija, kao što su Jornal de Letras ou das revistas Visão, GQ, Time Out, Notícias Magazine, UP i drugi. Prestižnu književnu nagradu „Žoze Saramago“ dobio je sa 27 godina, čime je postao najmlađi laureat ove nagrade, nakon čega je privukao pažnju domaće, evropske i svetske književne javnosti. Njegove knjige prevedene su na 26 jezika. Peišotov roman Nenhum Olhar je proglašen za najbolju knjigu objavljenu u Engleskoj u 2007. godini, a Livro je 2013. godine dobio nagradu za najbolji evropski roman.