Slijepa karta

Marko Pogačar

Esejistika, Akcija 3 za 1399

Pogačareva istraživanja teksta i jezika nemaju granica, niti ikada igraju samo na sigurnom terenu.

Cena: 849,00 RSD 999,00 ušteda: 150,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Pored reputacije jednog od najboljih regionalnih pesnika, Marko Pogačar važi i za pasioniranog globtrotera. Ova knjiga putopisnih eseja svedočanstvo je o tome kako su hiljade kilometara i bezbroj meridijana koje je obišao, ostavili dubok i intenzivan trag u njegovom iskustvu i stvaralaštvu. Doživljaje i meditacije na temu specifičnosti različitih kultura, Pogačar je ovde oblikovao svojim jedinstvenim i upečatljivim poetskim jezikom, koji se krajnje komotno oseća i u prozi. Marko Pogačar, prepoznatljiv po svojim šarenim havajskim košuljama koje ga uvek prate u pustolovinama, predočava vam ritam, mirise i ljude sa ulica Berlina, Bruklina, Tbilisija, Majorke, Pekinga, Dakra…

Pogačar je darovit, književno pismen, socijalno i politički osviješten pisac. Pritom i dovoljno mlad da ga ne zanima ironijska distanca kao poza.

Teofil Pančić, Globus

U takozvane ove putopise ulila se hermetična sublimnost njegovog poetskog jezika, sraz Jugotona (koji) gori! i Boga (koji) neće pomoći, pokretna antipohvala nomadizmu, krusederska prozivka buržoazije diljem globa, dekonstrukcija pulsirajućeg, živog sveta na jezik i na govna, na označitelja i na naš nevidljivi nus-produkt. Slijepa karta (nema karta), zavera putujućeg kartografa koji praznini vraća (svoj/njen?) odraz. Kao da je i ovde načinjen korak dalje, u gorčinu zrelosti, ali bez pomirenja sa zatečenim, svakako bez predaje.

Saša Ćirić, Novosti

Pogačareva istraživanja teksta i jezika nemaju granica, niti ikada igraju samo na sigurnom terenu. Pogačar je od onih umjetnika koje ne zanimaju utabane staze, trendovi i široka čitateljska publika, niti pisanje po špranci u kojoj je jednom nešto dobro uspjelo. Njegovo je pisanje putovanje u nepoznato, a putovanje i jest u osnovi njegove nove knjige.

Jagna Pogačnik, Jutarnji list

Putopisna proza Marka Pogačara u okvirima naše novije književnosti netipično je i nesvakidašnje djelo. Najprije stoga što Pogačar svoju on the road prozu ne postavlja u klasične okvire putopisnog žanra, već se cijelim tokom ove knjige bori i prepliće s nekoliko različitih pripovjednih ili pričajućih oblika. Putopis je, kao nekakav noseći stub ove knjige, prožet i esejističkim digresijama, i dnevničkim zapisima, i autofikcionalizacijom autorove biografije i putovanja, a sve to ispisano pjesničkim jezikom, ispunjenim simboličkim i slikovitim perspektivama viđenja svijeta.

Đorđe Krajišnik, Oslobođenje

  • ISBN: 9788689203479
  • Broj strana: 180
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2017

Marko Pogačar
Marko Pogačar rođen je 1984. u Splitu. Objavio je četrnaest pesničkih, proznih i esejističkih knjiga, za koje je primio niz domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Priredio je antologije Hrvatska mlada lirika 2014. i The edge of a page: young poetry in Croatia (2019). Samostalne knjige prevedene su mu na desetak, a pojedinačni tekstovi na više od trideset jezika. Bio je stipendista fondacija Civitella Ranieri, Passa Porta, Milo Dor, Brandenburger Tor, Literarische Colloquium Berlin, Internationales Haus der Autoren Graz, Krokodil Beograd, Récollets-Paris, Poeteka Tirana itd, a 2020. godine bio je gost berlinskog DAAD Künstlerprogramma. U Srbiji su mu objavljene knjige Crna pokrajina (pesme, 2013), Bog neće pomoći (priče, 2015), Jugoton gori! (eseji, 2015), Slijepa karta (putopisna proza, 2016), Zemlja Zemlja (pesme, 2017), Pobuna čuvara / Čitati noću (eseji, 2018) i Latinoamericana (proza, 2021), kao i izbori iz pesništva Portret s britvama (2010) i Ili ti ili svjetlo (2015).