the dispossessed

The dispossessed

Ursula le Gvin

Uskoro

Ševek, sjajni fizičar, odlučuje da preduzme akciju. On će tražiti odgovore, preispitivati neupitno i pokušati da sruši zidove mržnje koji su izolovali njegovu planetu anarhista od ostatka civiliz...

Unesite e-mail adresu:

Ševek, sjajni fizičar, odlučuje da preduzme akciju. On će tražiti odgovore, preispitivati neupitno i pokušati da sruši zidove mržnje koji su izolovali njegovu planetu anarhista od ostatka civilizovanog univerzuma. Uraditi ovaj opasan zadatak značiće odustajanje od porodice, a možda i svog života — Ševek mora da ode na putovanje bez presedana na utopijsku matičnu planetu Uras, da izazove složene strukture života i življenja i zapali vatru promena.

  • Broj strana: 387
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2023

Ursula le Gvin
Usula Legvin (1929 - 2018) je u okvire fantastičkog žanra unela mnoge novine i temeljno izmenila njegov senzibilitet u pravcu feminizma, sa antropološkim i kulturološkim intervencijama na polju uvrežene koncepcije ljudskog pola. Napisala je više od 20 romana, a pored toga se bavila i pisanjem pripovedaka, pesama i eseja i književnosti za decu. Knjige su joj prevedene na više od 40 jezika i prodate su u milionima primeraka. Pažnju svetske književne javnosti je stekla knjigama poput „Leva ruka tame“ i serijalom „Zemljomorje“. Čuveni književni kritičar Harold Blum hvalio ju je kao „stvaraoca briljantne mašte i vrhunskog stila“, a njen uticaj primećuje se kod svih vodećih autora i autorki fantastike danas. Osvojila je sva relevantna američka književna priznanja i nagrade, kao i odlikovanja za životna postignuća na polju književnosti i kulture. Pet puta je dobila nagradu Locus, četiri puta nagradu Nebula, dva puta nagradu Hugo i jednom World Fantasy Award.