vreme je majka

Vreme je majka

Oušn Vuong

Uskoro, Poezija

U ovoj duboko intimnoj drugoj zbirci poezije, Oušn Vuong traga za životom nakon smrti svoje majke, otelotvorujući paradoks tugovanja, dok je odlučan da preživi izvan njega.

Unesite e-mail adresu:
Autor kritički cenjene zbirke poezije Noćno nebo sa izlaznim ranama, Vuong piše direktno našem čovečanstvu ne gubeći iz vida sadašnji trenutak. Ove pesme predstavljaju inovativnije i smelije eksperimentisanje sa jezikom i formom, osvetljavajući kako su teme u kojima večito živimo i koje preispitujemo zaista neiscrpne. Smelo i pronicljivo, svedočanstvo nežnosti pred nasiljem.
  • Broj strana: 106
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Oušn Vuong
Oušn Vuong (1988) američki je pesnik, esejista i romanopisac vijetnamskog porekla. Rođen je u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu. Kada je imao svega dve godine proveo je neko vreme sa porodicom u izbegličkom kampu na Filipinima, pre nego što su dobili azil i migrirali u Sjedinjene Američke Države. Doselili su se u Hartford u Konektikatu, nakon čega njegov otac napušta porodicu. Oušn je prvi pismeni član svoje porodice, a očevo napuštanje, izbegličko i kvir iskustvo presudno su uticali na njegovo pisanje. Nakon lutanja u obrazovanju, upisao se na Bruklinski koledž, gde je studirao Američku književnost 19. veka pod mentorstvom pisca Bena Lernera. Kasnije je magistrirao poeziju na Univerzitetu u Njujorku, gde je trenutno u statusu redovnog profesora na master programu kreativnog pisanja. Objavljuje eseje i poeziju u uglednim časopisima: Vilidž vojs, Nju ripablik, Njujork tajms, Njujorker i dr. Autor je hvaljene debitantske zbirke poezije "Noćno nebo sa izlaznim ranama" (2016), koja je dobila četiri značajne nagrade, među kojima je i nagrada „T. S. Eliot”. Druga zbirka, "Time Is a Mother" (2022), naišla je takođe na odličnu recepciju, dok je roman "Na zemlji smo nakratko predivni" (2019), uz brojne nagrade, doneo autoru još veću vidljivost i poštovanje u literarnim krugovima.