u velikoj perionici

U velikoj perionici

Sofi Dol

Uskoro

Književnica učestvuje u televizijskom programu, govoreći o objavljivanju svoje prve knjige. Ni ne sluti da njena slika na ekranu u tom času uznemirava zaposlenog na održavanju zelenih površina grada Nogent-le-Rotrou. Odsluživši za zločin počinjen pre trideset godina, gledalac sada vodi uredan život, a sada se neočekivano suočava sa svojom prošlošću, svojim prestupom i svojom krivicom. Književnica je, naime, ćerka njegove žrtve. I za pet dana dolazi u gradsku knjižaru svog rodnog grada. Od tog trenutka počinje previranje unutar usamljenog: u sredini koja je i banalna i opresivna, on iščekuje susret licem u lice kojeg se i boji, ali od kojeg ne može pobeći. U ovom romanu, u čijem svetu je svaki lik u potrazi za intimnom promenom, Sofi Dal na sjajan način tematizuje želju za oproštajem.

Književnica učestvuje u televizijskom programu, govoreći o objavljivanju svoje prve knjige. Ni ne sluti da njena slika na ekranu u tom času uznemirava zaposlenog na održavanju zelenih površina grada Nožan le Rotru. Odsluživši za zločin počinjen pre trideset godina, gledalac sada vodi uredan život, a sada se neočekivano suočava sa svojom prošlošću, svojim prestupom i svojom krivicom.

Književnica je, naime, ćerka njegove žrtve. I za pet dana dolazi u gradsku knjižaru svog rodnog grada.

Od tog trenutka počinje previranje unutar usamljenog: u sredini koja je i banalna i opresivna, on iščekuje susret licem u lice kojeg se i boji, ali od kojeg ne može pobeći.

U ovom romanu, u čijem svetu je svaki lik u potrazi za intimnom promenom, Sofi Dal na sjajan način tematizuje želju za oproštajem.

Sofi Dol
Sofi Dal je glumica i književnica rođena u istočnoj Francuskoj 1965. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. Autorka je romana Camille, mon Evolee (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire, La Suture (2016) i Au Grand Lavoir (2018). Bavljenje pisanjem i glumom ne pretpostavlja interesovanjima u sferi obrazovanja i pedagogije. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza.