Akcija – 4 knjige Kormaka Makartija (40% popusta)

Akcija!

3,969.00 RSD 2,217.00 RSD


Iskoristite specijalnu akciju po kojoj možete kupiti sva tri naslova Kormaka Makartija po promotivnoj ceni.

Kategorije: ,

Description

Kormak Makarti (1933, pravo ime Čarls), rođen je i odgajan na američkom zapadu, što će u njegovoj literaturi ostaviti velikog traga. Do sada je objavio deset romana za koje je dobio preko petnaest američkih i internacionalnih nagrada, uključujuci Nacionalnu književnu nagradu (1992) i Pulicerovu nagradu za književnost (2006). U svojim delima uvek se bavi temama života i smrti, a njegov stil je poznat po izraženoj direktnosti misli i svedenoj interpunkciji. Prvi roman Čuvar voćnjaka objavio je 1965, a neka od njegovih najpoznatjih dela su Svi ti lepi konji, Krvavi meridijan, Nema zemlje za starce i Put.

 

Roman „Put“ je 2006. godine ovenčan Pulicerovom nagradom, a 2009. snimljena je veoma uspešna filmska adaptacija ove knjige. Zapanjujuća je emotivna snaga ove ode roditeljskoj ljubavi, koja se događa u predelima opustošene postapokaliptične Amerike. Portret oca i sina u očajnickoj borbi da prežive prikazuje njihov odnos kao grčevitu potrebu da se sačuva vera u smisao života, u dobrotu i humanost. U svetu u kojem više nema boga, nade i ljubavi, njih dvojica poslednji nose plamen čovečnosti u sebi. „Put“ je neumoljivi dokaz koji je književni svet ubedio da je Kormak Makarti jedan od najvećih živih američkih pisaca. Kroz veoma mračan moralno-filozofski ton ove knjige možemo osetiti duboku i iskrenu potrebu autora da nas ubedi kako ne postoje okolnosti zbog kojih vredi odreći se tako neophodnih vrlina kao što je čistota duše.

„Dete božije“ nas neumoljivo tera da preispitamo ono što verujemo da znamo o odnosu pojedinca i zajednice. U planinskom krajoliku istočnog Tenesija odvija se život Lestera Balarda, prognanika koji ostaje bez kuće i imanja, društvenog izopštenika koji luta šumama okruga Sevier dok njegovo devijantno ponašanje postepeno poprima razmere krajnjeg moralnog posrnuća. Ali Balard je samo „dete božije, možda u mnogome slično vama”. Ovim rečima na samom početku svog trećeg romana Makarti nam sugeriše drugačiji pristup u tumačenju katastrofalnog pokušaja života izvan socijalnog poretka. Balardova nemogućnost da ostvari dublji odnos sa ljudima nalazi svoj krajnji izraz u nezamislivim zločinima. Ali uprkos tome što je lišen bilo kakve humanosti, Balard je i dalje dete Boga. Kao i u svim svojim romanima, Makarti i ovde surovo realistično opisuje ljudsku okrutnost.

Satri” je, rečima Stenlija Buta,  Makartijevo delo najbliže autobiografiji i verovatno njegova najsmešnija i najnepodnošljivije tužna knjiga. Džojs Kerol Outs govori o „čistom džojsovskom uživanju u jeziku i u životu…“

Odmetnuvši se od porodice i života privilegovanih, Kornelijus Satri  živi u samonametnutom egzilu u kući na vodi na reci Tenesi. Izabravši život margine, postaje deo zajednice izopštenika, ekscentrika, kriminalaca i skvotera. Satrijeva nežna i oštra duhovitost, njegova humanost  i njegovo nepokolebljivo dostojanstvo uzdižu ga iznad svakog egzistencijalnog  nespokojstva i grča preživljavanja, i važnost Makartijevog poluautobiografskog romana, između ostalog, počiva i u pozivu čitaocu da, nastanivši ovaj svet, prizove i uvaži upravo ove ljudske vrednosti.