Dani na ravnoj zemlji

Akcija!

399.00 RSD 340.00 RSD


Back Cover

Siniša Stojanović (Beograd, 1981), književnik, pesnik, prozaista, slobodni umetnik. Prethodno objavio četiri knjige: Mamonova hagada, pesme (2009), U raskoraku, pesme (2011), Rovac u laži, pesme (2011), Beogradska beležnica, roman (2016). Urednik u regionalnim zbornicima poezije i kratke proze Bundolo Offline 2, 2009. i Bundolo Offline 3 2012. godine. Dobitnik prve nagrade za kratki poetski film Narodna kuhinja, zajedno sa Draganom Nikolić koautorkom, na Tuzlanskom Filmskom Festivalu, 2014. Svirao u preko trideset autorskih grupa u Beogradu između 1996. i 2012. godine. Inicijator i jedan od osnivača udruženja Manekeni Bigza. Jedan od osnivača i organizatora pesničkih večeri Poezin. Radio kao urednik programa u klubovima Akademija, Panic Room Žica, Bar Philip, Peron, Propeler, Manijak, Shlep, Art Galerija Polet.

Description

„Pesnik se koristi krajnje jednostavnim, ekonomičnim izrazima koji udaraju po svesti čitaoca kao Sibelijusovi čekici; neki stihovi podsećaju na izjave/deklaracije, grube, snažne i životne, kao ukradene sa ranih Levovih postera za poeziju Majakovskog. Ovakav kompaktni pristup stihu uvek podrazumeva unošenje određene svežine u sadržinu koju forma nosi, više manje brutalno, kao neka dragocena i pažljivo isklesana dela art bruta.“
Nina Živančević 

„Svaki stih, svaki redak u ovoj knjizi je životan i to nije slučajno. Sinister je stvaralac, pesnik, pisac, kako hoćete, koji dolazi sa talasom nove književnosti koji se tek stvara negde na pučini. Ta književnost neće dozvoliti sebi da na nju pada prašina koju će, vrlo povremeno i privremeno, skinuti kakav razočarani ljubitelj nežnih uzdisaja. Jezik koji Sinister koristi je živ, on je GOVOR, a ne stilizacija. Živi govor, a ne kovanje lepozvučećih besmislica.”
Nenad Glišić 

„To je poezija koja je obeležena ambivalentnošću koju (nam) donosi savremenost. Pesme u kojima se prvo lice skida pred čitaocima. Ono što ide u prilog raznovrsnosti forme je i jezičko poigravanje.“ Dragoslava Barzut 

“Kao da sam neke pesme najsporije čitao do sad. Sporije od najsporijeg čitanja do sad… ili sam se jednostavno sećao… ne znam. I kao da su neka osećanja ponovo oživela od ovih sećanja.”
Nikola Vranjković

Detalji

Godina izdanja

2017

Broj strana

84

ISBN

9788689203592

Format

12,5cm x 19,5cm

Povez

Broš

Pismo

Latinica

Author

Siniša Stojanović