Estetika otpora 2

Akcija!

1,099.00 RSD 879.00 RSD


Roman Estetika otpora, koji je prvobitno objavljen u tri toma, postao je kultna knjiga. Peter Vajs je uspeo da stvori pripovedačku sintezu političkih i estetskih stremljenja XX veka. On razvija estetiku koja je usmerena protiv svake vrste tlačenja, a otporu istovremeno pripisuje estetiku koja ga štiti od svake vrste dogmatizma. Novo izdanje nastoji da kroz kombinaciju frankfurtskog i istočnoberlinskog izdanja što je moguće tačnije utvrdi namere autora.

Drugi tom romana, isprva objavljen 1978, prati naratora od povlačenja iz Španskog građanskog rata u Pariz, a potom u Stokholm, gde radi u fabrici, učestvuje u delovanju Komunističke partije i upoznaje Bertolda Brehta. Radnja je prožeta prepoznatljivim refleksijama o ratu, umetnosti i   politici, koje leže u osnovi Vajsovog pripovedačkog zahvata, ali i osvrtima na brojne značajne istorijske ličnosti. Peter Vajs predlaže ideju otpora kao humanističku dužnost i neminovnost, što ovo delo čini jednim od najvećih dela savremene nemačke književnosti i jednim od ključnih tekstova za razumevanje dvadesetovekovne evropske istorije.

Očisti
Šifra proizvoda: - Kategorije: , ,

Description

Ja, kao i Hajlman i Kopi, pripadam onima koji su se pobunili protiv samouništenja, a sve što danas imamo zajedničko samo je privid, i teško sebi mogu da predstavim kolika je to sreća što se nismo pokorili, što nisam sa onima kojima sam mogao pripadati, ali sam to ipak izbegao zato što sam verovao u druge vrednosti i donosio drukčije odluke od njih. Znao sam da je mir sa njima nemoguć, da će uskoro sa njima početi konačno odmeravanje snaga, a tišina koja je odjednom zavladala, kao da su oni u crnim uniformama već dobili sve što su tražili, kao da je preostalo još samo nekoliko manjih čarki, ta tišina je najava strašne eksplozije.

Detalji

E-Book

,

Author

Peter Vajs