Mogućnost ostrva

Akcija!

899.00 RSD 764.00 RSD


Back Cover

Mišel Uelbek rođen je 1956. na ostrvu Reininon u Indijskom okeanu, koje pripada Francuskoj. Poznat je, i nagrađivan pisac romana, pesama, eseja, a povremeno se bavi i režijom. Izdao je šest romana i režirao isto toliko filmova, a objavio je i još desetak drugih naslova. Diplomirani je agronom, ali nakon pada u depresiju posle razvoda, 1985. odlučuje da počne da se bavi pisanjem. Zbog kontroverznih, često mizoginih i rasističkih, stavova i politički nekorektnog govora, neko vreme je živeo van Francuske, ali njegovo delo, iako je zbog njega završavao i na sudu, svejedno je zapaženo i nagrađivano. Trenutno živi i radi u Francuskoj.

Bibliografija:
Proširenje područja borbe (1994)
Elementarne čestice (1998)
Platforma (2001)
Mogućnost otoka (2005)
Karta i teritorija (2010)
Potčinjavanje (2015)

Godina izdanja: 2015.
Povez: broširani (mek)
Pismo: latinica
Dimenzije: 20 cm
Br. strana: 288
ISBN: 978-86-89203-11-0

Description

  • Nesumnjivo jedan od najkontroverznijih, najuticajnjih i najpoznatijih pisaca današnjice, Mišel Uelbek, svakim svojim romanom utvrđuje svoju neprikosnovenu poziciju troublemakera svetske književne scene. U jeku oštre javne debate o novom Uelbekovom romanu, dogodio se teroristički bombaški napad islamskih ekstremista na francuski satirični nedeljnik „Šarli Ebdo“, koji je na svojoj poslednjoj naslovnici pred napad imao upravo karikaturu Uelbeka. U svom četvrtom romanu „Mogućnost ostrva“ iz 2005, Uelbek je problematizovao i ispitivao svoje glavne teme kojima se uvek opsesivno vraća: islamofobija, mizoginija, verska i nacionalna netrpeljivost, (ne)funkcionalnost političke korektnosti…
    Ova epistolarno oblikovana knjiga je zapravo skup analiza i tumačenja života poznatog i bogatog, ali konfliktnog i netolerantnog francuskog komičara Danijela, koji se pred kraj života pridružuje sekti koja obećava svojim sledbenciima besmrtnost. Poglavlja u romanu zapravo ispisuju dva njegova klona iz bliske budućnosti, u kojoj više nema rađanja, seksa, ljubavi, porodice, već samo beskrajne reprodukcije klonova koji žive usamljene i sterilne živote u svojim bezbedonosnim gradovima.