Kowloon – Anja Marković

399.00


Anja Markovic rođena je 1988. u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila zbirku pesama „Napolju su ljudi“ (2012) za koju je dobila Brankovu nagradu. Radi kao urednik u izdavačkoj kući Dereta.

Godina izdanja: 2016.
Povez: broširani (mek)
Pismo: latinica
Dimenzije: 20 cm
Br. strana: 62
ISBN: 978-86-89203-30-1

Description

Nova zbirka pesama Anje Marković je osetljiva knjiga. U njoj su pesme u kojima treperi telo, otkucavaju čula, dišu strahovi, umnožavaju se gladi, vijuga se po nepredviđenim putanjama. Osluškuje se Drugi. Istražuje se svet. S obe strane kože.
Goran Korunović

Kowloon je najnaseljenije mesto na planeti u kom samoća postaje telesni organ. Tu pluća gube svoju svrhu. Kowloon je intimna Atlantida zarasla u okeansku dubinu – tamnu materiju bića. Mesto ličnog užasa. Kowloon je pobeđena fizika. I promena. Kowloon je neispunjeno obećanje postojanja. Crni logos. Da Kowloon pretvoriš u reč, potrebno je zaklati strah, i veština skoro pa samurajska. Veština koju je Anja nesumnjivo stekla.
Aleksandar Šurbatović

Stvoriti sobu u kojoj se ne živi telom već senkom znači osuditi sve na propast. To je u redu i tako ćemo jedino i naći mir, i baš to će vam ova knjiga objasniti onako kako niste želeli otvarajući prozore. Ovo je hrabar pesnik. Jebiga, nema prozora.
Ana Marija Grbic