Angelina

Zoran Petrović

Domaća književnost, Akcija 3 za 1399

Kroz susrete i preplete prošlosti i sadašnjosti, koji uvek nose sa sobom istorijsku dramatičnost, Zoran Petrović ispisuje pohvalu požrtvovanosti i odvažnosti naših prabaka koje su neustrašivo stajale u centru pakla na zemlji.

Cena: 679,00 RSD 799,00 ušteda: 120,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Ovo je roman o svim onim hrabrim ženama koje su u takozvanom Velikom ratu bile bezimene heroine borbe za slobodu. U njemu dve žene nose ime Angelina i nalaze se na suprotnim krajevima jednog porodičnog stabla. Angelina potomkinja pišući svoj diplomski rad, iz istorijskih dokumenata rekonstruiše život, iskušenja i stradanja svoje pretkinje Angeline. Takođe, upoznajemo se i sa misijom Škotlanđanki koje su se borile za ženska prava i koje u ratnu Srbiju dolaze kao dobrovoljne bolničarke, pokazujući tim činom kako se i u bezumlju ratnog krvoprolića bori za humanost i jednakost polova.
 
Kroz susrete i preplete prošlosti i sadašnjosti, koji uvek nose sa sobom istorijsku dramatičnost, Zoran Petrović ispisuje pohvalu požrtvovanosti i odvažnosti naših prabaka koje su, ni u čemu ne zaostajući za muškarcima, neustrašivo stajale u centru pakla na zemlji. Svojim prepoznatljivim stilom i odnosom prema radnji, on se poigrava graničnim linijama realizma i fantastike, tradicije i savremenosti, pravolinijske narativnosti i ilustrativne fragmentarnosti...
 
 
  • ISBN: 9788689203646
  • Broj strana: 204
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

Zoran Petrović
Zoran Petrović (Kragujevac, 1954 - 2018) – pesnik, romansijer, scenarista i dramski pisac. Bio je direktor najstarijeg srpskog teatra „Joakim Vujić“ (Knjaževsko-srpski teatar). Sem što je obavljao poslove generalnog direktora radio je i poslove umetničkog direktora, o uspešnosti njegovog rada kao umetničkog rukovodioca kuće, svedoče brojni pozivi na festivale, osvojene nagrade, ali najviše prikazi i izuzetno povoljne kritike o predstavama iz najeminentnijih pera pozorišne kritike, kao što su: Jovan Ćirilov, Željko Jovanović, Vladimir Kopicl, Đordje Lazin i gotovo svi kritičari beogradskih dnevnih i nedeljnih listova. Radi kao urednik izdavačke delatnosti Spomen-muzeja 21. oktobar (Spomen-park Kragujevački oktobar) i kao urednik kulture u kragujevačkom nedeljniku Svetlost.    Kolumnista je Blica. Kao kruna ovog angažmana pojavljuju se dve njegove knjige iz oblasti publicistike to: ’’Tajni dosije Josip Broz’’ u izdanju kragujevačke „Nove svetlosti“ i knjiga razgovora sa Dankom Popovićem pod nazivom ’’Vreme laži’’. Obe ove knjige doživele su brojna izdanja i našle su se na vrhu NINOVE liste čitanosti u Srbiji.Autorov bogati opus uključuje deset zbirki pesama, tri romana, dve knjige publicistike i dve zbirke pesama za decu. Za roman Kamen blizanac dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“ 2011. godine.