Obredi prelaza

Vilijam Golding

E-knjige, Akcija 3 za 1199

Jedno od najboljih dela nobelovca Vilijama Goldinga

Cena: 764,00 RSD 899,00 ušteda: 135,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
opcija:

* Preveo s engleskog: Đorđe Tomić

Brod, kao idealna metafora za svet u kojem živimo, sa svojim uzburkanim morima i nepredvidljivim strujama, mesto je na kojem se odigrava radnja ovog romana nobelovca Vilijama Goldinga. Napisan je u formi dnevničkog zapisa Edmunda Talbota, pisanog tokom dugog putovanja na starom ratnom brodu. Kroz njegove duhovite, radoznale i precizne opservacije, čitalac dobija sociološki portret kako gospode i viših društvenih slojeva, tako i sa nižim društvenim slojevima, to jest tzv. prostim svetom.

Dogodovštine, spletke, glasine, zapleti u međuljudskim odnosima zbivaju se svakodnevno na i ispod palube. Godling, budući vešt pripovedač, sa velikom sigurnošću pruža uvide u višeglasje koje nastaje iz uključenosti mnogih putnika ovog broda u njegovu sudbinu. Međutim, iako efekti piščevog pripovedanja izgledaju na prvi pogled samo duhoviti i intrigantni, oni u suštini pružaju jednu duboku i višeslojnu povest o tiraniji i nepravdi, ali i o tome kako istina može biti dramatično različito interpretirana. Podatak da je Golding ovaj roman napisao za veoma kratko vreme, najviše govori o opsesiji sa kojom je pristpuio ovoj temi i junacima kojima je udahnuo život svojim velikim talentom i stvaralačkim umećem. Od podsmeha do empatije, od osude do razumevanja – priča o ovoj plovidbi fiksira pažnju čitaoca od prve do poslednje stranice, i stvara od njega jednog bezbednog slepog putnika romana.

  • ISBN: 9788689203790
  • Broj strana: 228
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

Vilijam Golding
Vilijam Golding rođen je 1911. godine u mestu Njukvej, u Engleskoj. Diplomirao je na Oksfordu 1934, gde je prve dve godine pohađao predavanja iz prirodnih nauka, da bi se na kraju prebacio na englesku književnost. Ubrzo nakon toga objavljena mu je prva knjiga, zbirka pesama, u Londonu – Pesme, a proslavilo ga je već njegovo naredno delo, roman Gospodar muva, iz 1954. Za vreme II. svetskog rata, Golding je bio oficir Kraljevske mornarice i, između ostalog, učestvovao u iskrcavanju u Normandiji. Godine 1980. dobio je nagradu Buker, a tri godine kasnije i Nobelovu nagradu za književnost. Preminuo je 1993. godine u engleskom gradiću Peranavortal.