Zovite me Esteban i druge priče

Lejla Kalamujić

Domaća književnost, Akcija 3 za 1399

Nagrađena zbirka Lejle Kalamujić "Zovite me Esteban" autentično je svedočanstvo o odrastanju junakinje u svetu u kojem se sve raspada i menja, a zagarantovana je jedino nestabilnost.

Cena: 679,00 RSD 799,00 ušteda: 120,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Ponovljenom izdanju knjige kratke proze koja se istakla poslednjih godina i odjeknula u ne sasvim jasnom i poznatom prostoru nove regionalne proze, Zovite me Esteban, autorka je pridodala tri nove priče, celinu koju je imenovala Poslije, čija predmetna i osećajna osnova i prepoznatljivo pažljivo jezičko-stilsko raspoređivanje važnih, upečatljivih tema dovoljno mlade SFRJ generacije upotpunjavaju i preispituju njen sadržaj.

Na taj način neke od antologijskih priča, poput priče „Šta će meni pisaća mašina“, dobijaju svoja naknadna zaokruživanja, nove pravce i produžetke kojima Lejla Kalamujić nastavlja i varira svoju autopoetičku strategiju razotkrivanja opšteg u malim perspektivama ili položaj pojedinačnog u širim okolnostima društvene istorije. Autofikcijska književnost čija upečatljivost se desila nenametljivošću ličnog, koje nije preplavilo ili poništilo angažovani horizont uravnotežen pripovedački zrelim književnim jezikom, umakla mnogim zamkama prirode svog žanra, u prozi Lejle Kalamujić dobila je važnu sagovornicu i saradnicu za svoju stvar.

Zato se čini da Zovite me Esteban nastavlja da pulsira, da je njegov magnetizam književan, neupitan sa stanovišta značaja za književnost kakva se trenutno piše, i da čitaocima i autorki pruža nesvakidašnje ravnomernu meru promene – otvaranje za sebe i otvaranje za drugo(g) – zbog koje je, između ostalog, uzbudljivo i na svaki način zanimljivo čitati Lejline priče i drame.

 • ISBN: 9788660360757
 • Broj strana: 112
 • Pismo: Latinica
 • Povez: Broš
 • Format: 19.6x12.6cm
 • Godina izdanja: 2020

Lejla Kalamujić
Lejla Kalamujić je književnica iz Sarajeva. Završila je studije filozofije i sociologije. Objavila je dve zbirke kratkih priča: Anatomija osmijeha i Zovite me Esteban. Autorka je dramskih tekstova Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu i Ugasimo svjetlo. Kratke priče i drame su joj prevedene na više stranih jezika.

Komentari

 • Zovite me Esteban i druge priče

  09.10.2021.
  Petar ★★★★★

  Ova knjiga je vredna pažnje i definitivno treba mnogo više da se priča o njoj!