”1984” & ”Životinjska farma” // Dva klasika Džordža Orvela na jednom mestu

Pre nekih desetak godina, večernje sate smo često provodili pored TV-a, gledajući učesnike Velikog Brata, misleći da ne postoji veće dno od rijaliti TV programa. Onda se desila ova nova era rijaliti programa, koje zaista ne bih ni da komentarišem. E sad, dosta nas se pitalo (možda se neko i dan danas pita) zašto se taj šou zvao baš Veliki Brat. Istina leži u koricama jednog distopijskog klasika iz prošlog veka – hit romana 1984 pisca Džordža Orvela. 1984 je Orvelov najpoznatiji i najbrutalniji roman, ali daleko od toga da je jedini koji je dobar. Kontrast izdavaštvo je, na našu sreću, izbacio ovaj roman zajedno sa Orvelovim drugim hitom, Životinjska farma, i to u jednoj knjizi, tako da kupovinom jedne knjige, na jednom mestu imate čak dva Orvelova romana (i ne, knjiga nije glomazna kao recimo sabrana dela određenog autora, tako da je sa lakoćom možete nositi okolo ako Vam se čita bilo koji od ova dva romana). O čemu su zapravo ove dve priče?

Roman 1984 je sve samo ne jedan običan roman, i svi koji vole distopijske romane nekog alternativnog sveta će sigurno uživati u njemu. Radnja je smeštena u Pisti 1, koja predstavlja Veliku Britaniju. Pista 1 je deo Okeanije, nove ogromne države u kojoj je maternji jezik Novogovor (koji ima ogromnu ulogu u samom romanu i može satima da se analizira nakon završetka romana). Okeanijom upravlja Partija i Ministarstvo istine, a figura predsednika pripada Velikom Bratu koji možda postoji, ali možda i ne. On je tu kao glavni posmatrač i posmatra apsolutno svaki detalj svoje države (Veliki Brat te posmatra), dok svako ko se ne ponaša po pravilima države biva kažnjen. Protagonista ovog romana je Vinston Smit, koji je i sam deo Partije ali je potajno mrzi i pokušava da organizuje revoluciju protiv Velikog Brata zajedno sa njegovom koleginicom Džulijom.

Osim savršene priče koju neću otkrivati u ovom prikazu jer je ovo zaista roman koji vredi pročitati, 1984 krije i mnoštvo tema koje se kriju među rečenicama. Glavna tema romana je svakako privatnost pojedinca, a paralele možemo vrlo lako povući sa današnjim svetom konstantnog posmatranja preko pametnih telefona i raznih aplikacija. Ono što je direktno povezano sa ovom temom je i cenzura (o kojoj možemo vrlo, vrlo detaljno da pričamo jer smo i sami žrtve toga uzimajući u obzir da ne bi smeli da javno komentarišemo našu Vladu u negativnom smislu). Zatim tu je tema nacionalizma, koji je i te kako goruće pitanje na našim podnebljima, tako da verujem da će većina čitaoca potpuno razumeti ove elemente. Sve u svemu, 1984 predstavlja jedno legendarno štivo koje će biti popularno i za 50 ili 100 godina. Kompletan klasik koji svako ko voli dobru književnost treba da pročita.

Nakon završetka romana 1984. ovo izdanje Kontrast izdavaštva nudi i kratku alegorijsku novelu Životinjska farma (za one koji ne znaju, novela je kraći roman koji broji oko stotinak strana). Priča iza Životinjske farme je politička, ali napisana na jedan vrlo intresantan način u kome se životinje na jednoj farmi bore protiv ljudi, koji su glavni negativci. U trenutku kada revolucija životinja počne i oni ’’isteraju’’ gospodina i gospođu Džouns sa farme, pokreću svoju politiku gde je glavni zakon da su sve životinje jednake. Bez da dalje ispričam šta se dešava (jer je ova priča izuzetno kratka pa će svaka sledeća rečenica pomalo da pokvari doživljaj), reći ću samo da je Životinjska farma nešto što do sada niste pročitali. Politička situacija jedne farme, odnosno države, ispričana kroz oči životinja predstavlja jedno vrlo interesantno štivo. Kako bi bilo još interesantnije, svaku epizodu Životinjske farme možemo uporediti sa našom današnjicom i odnosom Vlade prema svojim građanima. Posebnu pažnju treba posvetiti i terminu Animalizam koji je izuzetno bitan u romanu, a ukoliko budete čitali pažljivo, možete tačno protumačiti na šta je to Orvel mislio kada je pisao ovu novelu.

Sve u svemu, oba ova književna dela su veličanstvena i definitivne preporuke za sve one koji žele da čitaju nešto osim kliše ljubavnih limunada i trilera kojih imamo na pretek. Ono što je dodatno odlična stvar jeste da ovim izdanjem od 300 strana možete uzeti obe knjige na jednom mestu (font je malo manji kako bi obe priče stale u jednu knjigu).

 

Preuzeto sa: bukmarkic.com

Page top