Knjiga VS serija: ”Čovek u visokom dvorcu”

Jedna od glavnih tema književnosti u drugoj polovini prošlog veka bila je, a i danas je, Drugi svetski rat. Njegove priče su verovatno najtužnije priče ikada ispričane. Žrtve koje je odneo, situacija u kojoj je stanovništvo živelo, pa i sama priča ’’iza kulisa’’, teme su mnogih velikih, ne samo književnih, ali i filmskih ostvarenja. Međutim, šta se desi kada se ova tematika pomeša sa naučnom fantastikom? Jedan od najvećih pisaca naučne fantastike prošlog veka, Filip K. Dik, je davne 1962. godine objavio roman pod nazivom Čovek u visokom dvorcu, po kome je 2015. godine, Amazon Studios uradio i seriju. Iako serija nije dostigla planetaran uspeh koji možda ima Game of Thrones, ljudi koji su je odgledali je konstantno hvale. Knjiga jeste prilično stara u odnosu na seriju, ali tu je ovo novo savršeno izdanje Kontrast izdavaštva za koje ćemo se sigurno uhvatiti čim uđemo u knjižaru. Ali, o čemu se radi u Dikovoj priči, koliko je knjiga dobra i bolja od serije, i na koji način se knjige i serija razilaze?

Šta prvenstveno treba znati?

Hajde prvo da pogledamo na koji način je Drugi svetski rat pomešan sa fantastikom. Naime, Čovek u visokom dvorcu je jedan distopijski roman koji na alternativan način pokazuje istoriju Sjedinjenih Američkih Država nakon Drugog svetskog rata. Priča je smeštena u toku 1962. godine, u Americi koja nije ni malo slična ovoj sa kojom smo mi upoznati. Nakon rata, Amerika je izgubila, te je kontinent podeljen na dve sile koje su iz rata izašle kao pobednice – Nemačku i Japan. Ove dve države su osvojile čitav svet, raspodelile ga međusobno, te su isto to uradile i sa Amerikom. Ona je podeljena na Pacifičke Države Amerike kojom upravlja Japan, i Istočne države kojima upravlja nacistička Nemačka.

Film

Glavnih likova u romanu je više, ali tu je prvenstveno Robert Čildan, koji drži svoju prodavnicu antikviteta gde prodaje američke kulturne artefatke. Njegova prodavnica nalazi se na japanskoj teritoriji, što znači da su mu Japanci glavni klijenti. Čildanova prodavnica nalazi se u neposrednoj blizini metalurške fabrike, za koju radi naš drugi junak, Frenk Frink. Frink, koji se pre rata prezivao Fink, je polu-jevrej, a s obzirom na to da u ovoj alternativnoj stvarnosti Jevreji i crnci i dalje nisu poželjni, on je svoje prezime morao da promeni. Zatim imamo Džulijanu, Frenkovu staru ljubav, trenericu džudoa, i njena priča je jedna potpuno razdvojena od prva dva pomenuta lika.

Džulijana ulazi u ljubavnu aferu sa Džoom Sinadelom, italijanskim vozačem kamiona. Osim seksa, njih dvoje imaju istu zanimaciju – čitaju knjigu pod nazivom Skakavac pritiska, knjigu koja je zabranjena u delu Amerike kojim vladaju Nemci jer opisuje alternativnu budućnost Amerike, odnosno budućnost kakva bi bila da je Amerika pobedila u ratu (drugim rečima, oni čitaju našu istoriju). Ova knjiga, koja predstavlja jedan od glavnih zapleta ovog romana je napisana od strane Hotorna Abendsena, čiji je nadimak naslov ove knjige i serije.

Kroz tri glavna zapleta i 245 stranica čistog uživanja, Filip K. Dik nas vodi u jedan alternativni univerzum o kakvom do sada nismo čitali, niti smo videli. On piše dosta čisto – njegove rečenice se sa lakoćom čitaju, ali ipak ostavljaju iza sebe tu odličnu atmosferu kojoj i te kako žudimo kada čitamo knjige. Iako je na momente, posebno na početku knjige, dosta komplikovano sagledati ovu alternativnu realnost kako treba i shvatiti ko je ko i zašto je takav, čitalac se jako brzo navikne, i tu kreće prava avantura. Dik je jedan od najboljih pisaca klasične naučne fantastike, a Čovek u visokom dvorcu je jedno od njegovih najboljih i legendarnih romana. On u svojim koricama ne krije samo naučnu fantastiku i zaplete koje je tu stavio radio reda – on je poznat kao pisac čija svaka rečenica ima svoje značenje, i koji u svoje romane uključuje svakakve aluzije, što i ovaj roman dokazuje. Zaista jedno odlično štivo koje se lako čita, a opet iza sebe ostavlja jedan pečat koji će ostati sa nama zauvek.

Tema ovog romana nije samo alternativna istorija. Dik je u ovih dvestotinak stranica uspeo da ubaci i temu slobode kretanja i govora, problem netolerancije i predrasuda (što je oslikano u Jevrejima i crncima koji su skoro istrebljeni sa planete), istinu o moći, umetnosti ali i dosta toga i snazi uma koja je izuzetno bitna za ovako teška vremena.

Serija

E sada, hajde da pogledamo kakva je to igrana verzija ovog romana. Ova serija prvi put je prikazana 2015. godine. Iako je godinama postojao plan da se ovo remek delo pretvori u igranu seriju, Amazon Studios (koji će uskoro da izda i TV seriju Gospodar prstenova) otkupio je prava i zaista napravio jednu vrlo interesantnu priču, koja je odlično izrežirana. Serija za sada ima dve sezone, kreća će biti prikazana ove godine, a glavne uloge tumače Aleksa Davalos, Rupert Evans, Luk Klajntenk i Kari Hirojuki Tagava, takođe poznat i po ulozi u filmu Memoari jedne gejše. Ono što je posebno interesantno jeste da je jedna od glavnih producentkinja ćerka Filipa K. Dika, Ajza Dik Haket.

TV serija Čovek u visokom dvorcu smeštena je u isti univerzum kao i roman, ali neke činjenice su znatno promenjene. Iako je politička situacija manje-više ista (sem u par detalja kao što je na primer tačna podela Amerike između ove dve sile kao i naziv slobodnog dela Amerike, odnosno dela koji ne pripada ni japancima a ni nemcima), životi naših likova su često dosta drugačiji. Robert Čidlam, koji u romanu ima izuzetno veliku ulogu, se uopšte ne pominje u prvoj sezoni serije. Glavni likovi su Džulijana i Džo, koji u seriji ima drugačije prezime, ali tu je negde i Džulijanin momak, Frenk. Džulijana i Frenk su u seriji u ozbiljnoj ljubavnoj vezi i dalje (nisu raskinuli), ali je put kojim ona kreće potpuno drugačiji. Njena sestra, koja je bila deo revolucije protiv vlasti, ubijena je, a Džulijana će da pokuša da ispuni zadatak koji joj je ona zadala na samrti.

U tom zadatku leži možda i najbitnija razlika između knjige i TV serije. Kao što sam već pomenuo, Skakavac pritiska je knjiga o alternativnoj istoriji Amerike, dok je u TV seriji to zapravo kratak film koji je među svet pustio tajanstveni ”Čovek u visokom dvorcu”. Ona kreće van svog grada da ispuni zadatak koji je umislila, a koji je vezan za dotični film, i tu upoznaje Džoa u koga će se postepeno zagledati.

#PRESUDA

Iako možda ne preterano popularna kod nas, Čovek u visokom dvorcu je zaista jedna pre svega kvalitetna, ali i interesantna serija. No, to ne znači da je bolja od knjige. U ovom slučaju, knjiga i serija su dve potpuno drugačije stvari, te treba uzeti obe u ruke. Najbolje bi bilo prvo pročitati knjigu, jer pre svega kraće je pročitati je nego odgledati 20 jednosatnih epizoda ove serije, a utisak će svakako biti mnogo bolji. Bićete mnogo upoznatiji sa situacijom u seriji (jer, ukoliko ne znate o čemu se radi, gledanje prvih par epizoda serije je dosta konfuzno). Ono što je najbitnije je da čitanjem ove knjige nećete sebi spojlovati seriju, već ćete samo moći dodatno da uporedite likove i samim tim napravite sebi jedan interesantan projekat. Na kraju krajeva, knjiga je prva nastala i samim tim je ovo originalnija priča, i s obzirom na to da se dosta razlikuju, knjiga, bar u mom slučaju, ima prioritet jer i dalje sadrži sve ono što je pisac zamislio.

Knjiga Čovek u visokom dvorcu je izdata od strane savršenog Kontrast izdavaštva, a možete je poručiti ovde (ukoliko poručite preko sajta čini mi se da imate i popust), a trejler za seriju možete pogledati ovde. Posebne pohvale (još jednom) idu Kontrastu jer su se oko korica knjige zaista potrudili – čak i ako je ne pročitate, imaćete ovu knjigu u svojoj biblioteci i ona će biti odličan ukras.

 

Preuzeto sa: bukmarkic.com

Page top