Sara Stridsberg dobitnica nagrade „Selma Lagerlef“

Književnica Sara Stridsberg, jedna od najbitnijih savremenih švedskih autorki, dobitnica je nagrade „Selma Lagerlef“ za 2016. godinu, jedne od najuticajnijih švedskih književnih nagrada. Nagrada će joj biti uručena na svečanoj dodeli u okviru nedelje kulture u gradiću Suneu, rodnom mestu švedske nobelovke Selme Lagerlef.

Sara Stridsberg (rođena 1972. godine) švedska je književnica, dramski pisac i prevodilac.

Njen prvi roman Happy Sally objavljen je 2004. godine. Seli, po kojoj je roman naslovljen odnosi se na Seli Bauer, legendarnu švedsku plivačicu koja je 1939. godine preplivala Lamanš. U središtu romana nalazi se pak Elen koja, podstaknuta Selinim podvigom, želi da ostvari svoj san i posveti život plivanju.

Uspeh postignut debitantskim romanom Stridsbergova je ponovila romanom Fakultet snova, inspirisanim sudbinom feministkinje Valeri Solanas, koja je pucala na (ali ne i ubila!) Endija Vorhola.

Roman Fakultet snova dobio je 2007. godine nagradu za književnost Nordijskog saveta za kulturu. Obrazloženje koje je tom prilikom dao odbor za dodelu nagrade sažima stvaralaštvo Sare Stridsberg – ona „kombinujući dokumentarni materijal i slobodnu fikciju stvara grozničavu prozu prožetu vibracijama“.

Njen treći roman Darling River nosi podnaslov „Varijacije na Dolores“ – autorka, naime, sve vreme komunicira i preispituje vrednosti romana Lolita Vladimira Nabokova.

Dobitnica ovogodišnje nagrade „Selma Lagerlef“ takođe je i dramski pisac. Sara Stridsberg ponovo se pozabavila ličnošću Valeri Solanas u zapaženom pozorišnom komadu postavljenom u stokholmskom kraljevskom pozorištu Dramaten, a isto pozorište postavilo je 2009. godine njenu dramu Medealand sa Nomi Rapas u glavnoj ulozi.

Naredna drama inspirisana je kraljicom Kristinom, koja je 1632. godine nasledila krunu od svog oca, takozvanog „junačkog kralja“ Gustava II Adolfa, a kasnije i svojevoljno abdicirala. Ova drama pod nazivom Disekcija snežne pahulje takođe je izvedena u Dramatenu u jesen 2012. godine.

Dve godine kasnije Sara Stridsberg objavljuje roman Bekomberja: Oda mojoj porodici (Ovaj, kao i roman Darling River, uskoro će biti pred srpskom književnom publikom, u izdanju Kontrast izdavaštva). Kao što i sam naslov govori, roman je delimično inspirisan događajima iz autorkinog života. Naime, njen otac je kao pacijent u više navrata primljen u Bekomberju, poznatu stokholmsku bolnicu za mentalno obolele i jednu od tada najvećih u Evropi.

Prošle godine Stridsbergovoj je dodeljena i glavna nagrada švedskog udruženja „Devet književnika“. Međutim, to nije jedino priznanje koje joj je 2015. godina donela. Iste godine pokupila je još i nagrade Udruženja švedskih biblioteka i švedskog PEN-a, kao i nagradu Evropske unije za književnost – takođe za roman Bekomberja: Oda mojoj porodici.

Sada se Sara Stridsberg priključuje krugu švedskih književnih stvaralaca kojima je od sredine 80-ih godina XX veka dodeljena nagrada za književnost „Selma Lagerlef“.

Sem toga, prva osoba kojoj je dodeljena ova nagrada, Brigita Trotzig, jedna je od starijih koleginica koju ovogodišnja dobitnica smatra uzorom.

U obrazloženju ovogodišnje nagrade stoji da se nagrada dodeljuje Sari Stridsberg za „njenu silovitu i krasno izbrušenu pripovedačku veštinu, kojom veliča ovaj krhki život i širom otvorenih očiju rehabilituje ugrožene i ućutkane“.

prevod teksta i titl: Milena Podolšak

izvor: nwt.se

 

Preuzeto sa: glif.rs

Page top