Idoli i poslednji dan

Ana Marija Grbić

Publicistika

Autorka Ana Marija Grbić je nakon beskonačnih sati intervjuisanja većine članova benda "VIS Idoli", ali i muzičkih producenata, kritičara, fotografa, muzičara i drugih vinovnika njihovog uspeha i slave, sastavila ovu knjigu kao niz autentičnih svedočanstava. Njihova sećanja, utisci i analize fenomena Idola i društveno-političkog konteksta koji ih je okruživao i delom oblikovao, poređani su hronološki, od prvog do poslednjeg dana njihovog postojanja.

Cena: 799,00 RSD 999,00 ušteda: 200,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Kada smo počeli da radimo na ovoj knjizi, potpisnik ovih redova je o Idolima znao samo da ne mogu da spavaju i uče bez nje. Vođen predrasudama i nedovoljnom upućenošću, početak rada na ovoj knjizi je kao jedinu referentnu tačku imao autorkinu strast prema ovom bendu i svemu što su oni radili i predstavljali. Strpljivo radeći na ovoj biografiji benda, autorka je otkrivala pre svega meni, a onda i vama koji se odlučite da je pročitate, svet dečačke (ne)snalažljivosti, religijskog misticizma, kraja adolescencije, opskurnih sovjetskih pesnika, nesrećnih ljubavi, pogrešnih životnih izbora, preispitivanja osnovnih životnih načela... Čitajući ovu knjigu, otkrićete pre svega kako je moguće da je jedna grupa tako različitih ljudi uspela da kroz alhemijski proces, sa ne previše muzičkog znanja (što za rock and roll nikada nije bila presudna stvar), stvori muziku koja već skoro četiri decenije uspeva da i dalje bude inovativna i provokativna. Njihove različitosti (kulturne, ekonomske i mnoge druge) tokom perioda od ne više od četiri godine, vodile su ih u najrazličitija iskušenja koja su na kraju rezultirala i definitivnim razlazom. Pucala su prijateljstva, gitare, menjali su se članovi benda, ali kada se podvuče crta ispod svedočanstva uobličenog u ovoj knjizi, ostaje jedan album koji je 1985. godine proglašen najboljim albumom jugoslovenske muzičke scene. Nadam se da će vas ta neupitna činjenica podsetiti ili naterati da otkrijete album Odbrana i poslednji dani, koji večno svež stoji kao testament jednog vremena, nepresušne kreativne energije i duhovne povezanosti ovih beogradskih dečaka. Vladimir Manigoda

  • ISBN: 9788689203899
  • Broj strana: 178
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2018

Ana Marija Grbić
Ana Marija Grbić (Beograd, 1987) srpska je pesnikinja, crtač poetskih stripova i ilustrator svojih i tuđih pesama. Rođena je 4. oktobra 1987. godine u Beogradu. Studirala je Filološki fakultet u Beogradu, smer srpski jezik i književnost sa svetskom književnošću, magistrirala na srpskoj književnosti gde je trenutno na drugoj godini doktorskih studija. Osnivač je i koordinator pesničke grupe ARGH i mentor kreativnog pisanja. Dela su joj prevođena na poljski, engleski, makedonski i mađarski jezik. Član je Srpskog književnog društva. Objavila je sledeće zbirke poezije: "Da, ali nemoj se plašiti" (Prvenac, 2012), "Venerini i ostali bregovi" (LOM, 2014), "Zemlja 2.0" (ARETE, 2017). Prevela je roman "Vegeterijanka", Hang Kang, Dereta, 2016.