orbitor 2 corpul

Orbitor 2: Corpul

Mirča Kartaresku

Uskoro

"Čitav zid je bio je sačinjen od ogromnih insekata. Poređani u redove i kolone, po celoj površini leptiri su raširili svoja krila, najveće i najlepše boje koja se ikada mogla videti. Široka i jaka kr...

Unesite e-mail adresu:
"Čitav zid je bio je sačinjen od ogromnih insekata. Poređani u redove i kolone, po celoj površini leptiri su raširili svoja krila, najveće i najlepše boje koja se ikada mogla videti. Široka i jaka krila, sa dva mala oka na dnu, debela i prstenasta tela. Nekoliko čeličnih eksera, zabijenih u tela, između dva prstena, dodirujući nabore sedefnog satena kojim je zid bio odeven. Nekoliko mesinganih ploča sa ugraviranim imenom ispod svake od njih. O lepotice, zašto su ti usta uvek tako gorka? Zašto je svaki anđeo strašan? Zašto svako neiscrpno čudo nazivamo čudovištem? Na mesinganim pločama nisu bila ispisana imena rodova i vrsta, već imena žena: Corrie, Petra, Gertie , Ans, Šala...”
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2023

Mirča Kartaresku
Mirča Kartaresku je rođen u Bukureštu 1956. godine. Spisateljsku karijeru je započeo kao pesnik 1978, da bi ubrzo bio, zahvaljujući svojim zbirkama poezije, prepoznat kao vodeća književna figura svoje generacije. Tokom osamdesetih godina počinje da piše prozu, u kojoj će se prepoznati lirski senzibilitet iz njegovih pesama. Njegov književni rad karakteriše pretapanje i kombinovanje različitih stilova, žanrova, kao i kritičko inkorporiranje starije rumunske književnosti, mitologije, legendi, i kritički odnos prema savremenom rumusnkom društvu i politici. Pripadao je književnoj grupi koju je predvodio Nikolae Manolesku. Nakon što je u Bukureštu diplomirao rumunski jezik i književnost, radio je kao nastavnik, da bi kasnije postao lektor na odeljenju za rumunsku književnu istoriju, a danas je profesor na bukureštanskom Univerzitetu. Dobitnik je više rumunskih i internacionalnih književnih nagrada, a preveden je na skoro sve evropske jezike.

Komentari

  • Orbitor 2: Corpul

    02.12.2023.
    Dragana ★★★★★

    Jedvačekanje ovog remek - dela. Kupila sam prvi deo ali neću da počnem da čitam dok ne izađu drugi i treći. Inače pročitala sam Nostalgiju i Solenoid i zaisa sam uživala od prve do poslednje stranice. Mirča je prvo bio pesnik pa tek onda prozni pisac i to se oseti u svakoj rečenici.