Tiha zverka podneva

Gojko Božović

Poezija, Domaća književnost, Akcija 3 za 999

O ovom izboruKnjiga Tiha zverko podneva sadrži izabrane pesme iz knjiga Elementi, Obližnjabožanstva i Mapa.Nastajale u rasponu od petnaest godina, knjige iz ove trilogije po izabranom postupkui, pre s...

Cena: 399,00 RSD 499,00 ušteda: 100,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

O ovom izboru
Knjiga Tiha zverko podneva sadrži izabrane pesme iz knjiga Elementi, Obližnja
božanstva i Mapa.
Nastajale u rasponu od petnaest godina, knjige iz ove trilogije po izabranom postupku
i, pre svega, po temama kojima se bave i po doživljaju sveta predstavljaju celinu. Ta
celovitost naglašava se ovom knjigom izabranih pesama. U njoj se od poznatih delova stvara
nova celina.
Pesme izabrane iz knjiga Elementi, Obližnja božanstva i Mapa, sa minimalnim
izmenama, postale su deo takve, nove celine u okviru koje su tematski raspoređene kako bi se
naglasile pojedine tematske linije (grad, mit, svakodnevica, vidljivo i nevidljivo, glasovi,
hronika, putovanje) i kako bi se, u naporednom nizu glasova, zaokružila ova knjiga izabranih
pesama u kojoj iza glasa pesme najčešće stoji glas hronike.
Beograd, 9. septembra 2019.

G. B.

 

Poezija Gojka Božovića predstavlja stišani govor o modernom svetu u rasponu između epifanija svakodnevice i ponornih udesa istorije i drugih velikih priča. Božovićeva poezija oličava susret čulnog i intelektualnog, epifanijskog i erudicijskog, strasnog i razumnog, pri čemu se u pesnikovim stihovima ukazuju kako izazovne teme savremenosti, tako i slojeviti vidici u kojima se otvara dijalog sa pesničkom tradicijom i tradicijom mišljenja.

Mihajlo Pantić

Pesništvo Gojka Božovića ponovo udahnjuje život i obasjava svetlošću sve ono što je bez smisla i ukusa poslato svetu zaborava i senki, sve one nevidljive biblioteke, nevidljive ljude, nevidljive gradove. Nemoguće je da se ne čita poezija koja čini tako nešto.

Ljudmila Mindova

Najvažnije simboličke veze ostvaruju se oko toposa grada i toposa putovanja. Božović okreće naglavce poznatu neoklasicističku predstavu o gradu, civilizaciji, i destruktivnim silama; Кavafi, Hristić i ini pesnici te sile su videli kao spoljašnje, u liku varvara koji dolaze odnekud izvan civilizacije i istorije; za Božovića, one su u samom gradu.

Saša Radojčić

Božović iscrtava minucioznu mapu unutrašnjih trvenja, povlači linije stalne nesmirenosti uma nad društvenim okolnostima i rasapima, povezuje i umrežava topose kad, recimo, dočarava detaljnu mapu grada zasnovanu glasovima gneva, jednako kao i pomirenošću.

Živorad Nedeljković

Ako je, po Nortropu Fraju, priča povratni čin simboličke komunikacije, odnosno ritual, onda ova Božovićeva pesnička priča ima za cilj uspostavljanje lirsko-antropološke formule sveta i čoveka. Jer žal za izgubljenom moći da se „glas vrati na zemlju, zemlja pomeša sa glasom“, može ispoljiti samo onaj pesnički senzibilitet koji i poeziju vidi kao elementarnu osnovu sveta, pa samim tim i kao potencijalnu snagu njegovog obnavljanja.

Đorđe Despić

 
 

  • ISBN: 9788660360450
  • Broj strana: 160
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,5x12,5cm
  • Godina izdanja: 2019

Gojko Božović
Gojko Božović (Pljevlja, 1972), pesnik, književni kritičar, esejista, izdavač. Knjige pesama: Podzemni bioskop (1991), Duša zveri (1993), Pesme o stvarima (1996), Arhipelag (2002), Elementi (2006), Obližnja božanstva (2012) i Mapa 2017). Knjige eseja: Poezija u vremenu. O srpskoj poeziji druge polovine 20. veka (2000) i Mesta koja volimo. Eseji o srpskoj poeziji (2009). Antologije: Antologija novije srpske poezije (2005), Place We Love. An Anthology of Contemporary Serbian Poetry (2006, 2011) i Svet oko nas. Evropski gradovi u novoj srpskoj pripoveci (2009, 2018). Nagrade za poeziju: „Matićev šal“, „Brana Cvetković“, „Đura Jakšić“, „Branko Ćopić“ i „Europa Giovani International Poetry Prize“. nagrada za esejistiku: „Borislav Pekić“. Poezija i eseji Gojka Božovićaprevođeni su na više jezika, dok su njegove knjige izabranih pesama objavljene u Makedoniji, Bugarskoj i Rusiji. Osnivač i glavni urednik Izdavačke kuće Arhipelag i Beogradskog festivala evropske književnosti. Potpredsednik Srpskog PEN centra. Živi u Beogradu.