Izabrane pesme Vladislava Petkovića Disa

Vladislav Petković Dis

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Izabor iz poezije jednog od najvećih srpskih pesnika

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

„Pre nekoliko godina kružila je beogradskim više-manje književnim krugovima jedna velika karta posetnica, na čijoj sredini stajalo je krupnim slovima napisano: Dis.” Ovako glasi prva rečenica Skerlićevog teksta o Utopljenim dušama, jednog od najčuvenijih kritičarskih „promašaja” u istoriji naše književnosti.
Pa ipak, gotovo neobjašnjivo samonikla, Disova poezija po svemu je ravnopravna sa poezijom najvećih pesnika evropske modernističke tradicije. Potonje generacije čitalaca, književnih kritičara i istoričara u Disovoj poeziji prepoznale su prvorazrednu modernu vrednost, a njeno otvaranje ka metafizičkim kvalitetima, vizijama, podsvesnim sadržajima i mogućnostima koje stoje s one strane plana realnosti, njena nova muzikalnost i iracionalistička „proširenja” u doživljaju sveta umnogome su odredili dalje pravce i tokove srpskog pesništva.
Ovaj izbor uključuje i pesme iz druge pesnikove zbirke, Mi čekamo cara, kao i izvestan broj ranih i neobjavljenih pesama, koje ukrupnjuju i zaokružuju sliku Disovog pesničkog iskustva i pravaca kojima se ono, u zavisnosti od svakovrsnih mučnih i nepovoljnih životnih i istorijskih okolnosti, kretalo od samog svog početka – slike pada u život iz „Tamnice” – preko izmicanja jave pred pogledom iz pesmama „Možda spava” i „Nirvana”, pa sve do samotničkih, ratom i razdvojenošću od porodice preobraženih tama poznih pesama.
 

 

  • ISBN: 9788660361235
  • Broj strana: 108
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19x13
  • Godina izdanja: 2021

Vladislav Petković Dis
Vladislav Petković Dis (1880–1917) rođen je u Zablaću kod Čačka, gde je njegov otac, Dimitrije Petković, držao mehanu. Školovao se u Zablaću, Čačku i Zaječaru. Prelazi u Beograd, gde pod pseudonimom Dis objavljuje prve pesme u časopisima Srpski književni glasnik, Nova iskra i Brankovo kolo. Godine 1911. iz štampe izlazi zbirka „Utopljene duše”, koju je pesnik objavio o svom trošku. Knjiga je izrazito negativno vrednovana u kritici Jovana Skerlića. Iste godine ženi se Tinkom Pavlović. Drugu knjigu, „Mi čekamo cara”, objavio je 1913. U Francuskoj je napisao „Nedovršene pesme” koje će 1916. objaviti Srpske novine na Krfu. Maja 1917. pesnik se zbog lošeg zdravlja i kako bi bio bliže svojoj porodici odlučuje na put ka Krfu. Nemačka podmornica je torpedirala parobrod „Italija”, koji je na dno Jonskog mora odvukao i Vladislava Petkovića Disa.