Izabrane pesme Mahmuda Derviša

Mahmud Derviš

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"Ja sam Arapin / Ja sam ime bez titulâ / Strpljiv / U zemlji gde sve živo / Ključa od gneva / Koreni moji su pušteni / Pre rođenja vremena"

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Prevela s arapskog: Tatjana Botić

Mahmud Derviš se svojim prvim zbirkama proslavio kao „pesnik otpora”, poput Rašida Huseina, Teufika Zijada, Samiha al-Kasima i drugih. Noć izgnanstva, trenutak kada je njegovo detinjstvo nasilno prekinuto i kada je izgubio dom, ostaće centralno mesto u njegovom životu i u njegovoj poeziji. U prvim zbirkama, kada je svest o tome tek provalila u poeziju, stihovi bujaju nemirom i snagom noseći sa sobom romantizam. Njegovo najbolje delo ostaće pesma „Lična karta” i Palestinci će do kraja Derviševog života očekivati bar još jednu takvu pesmu da njome opet, zakratko, odahnu.

Pesma „Majci”, koja spada među najpoznatije Dervišove pesme, dirljivo prikazuje majku kakvom je zamišljaju mnogi palestinski mladići i koja je najtananija spona s oduzetim detinjstvom. Čežnja za domom, za koji je šestogodišnji dečak čuo da ga zovu Palestina, izranjaće u mnogim ljubavnim pesmama, iza likova žena, čak i iza njihovih tela, jer je pesnik oženjen zemljom, i kad gazi tlo, on hoda po sebi. Jedina žena čije je ime otkriveno u stihovima je Rita, mlada Jevrejka koja je obavijena velom tajanstvenosti. Ona je pesnikova nemoguća ljubav, prvo, društveno neprihvatljiva, a onda i smrću prekinuta.

U drugoj polovini svog stvaralaštva, izvan ovih užih nacionalnih okvira, on piše poeziju za svakog čoveka, a budući zaokupljen pitanjem smrti, izuzetno slavi trenutak i sve one fine male stvari na koje ne pada svetlo u tmini svakodnevice.

(iz pogovora Tatjane Botić)

Ja sam Arapin

Ja sam ime bez titulâ

Strpljiv

U zemlji gde sve živo

Ključa od gneva

Koreni moji su pušteni

Pre rođenja vremena

  • ISBN: 9788660362461
  • Broj strana: 168
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Mahmud Derviš
Mahmud Derviš (1941–2008), najpriznatiji je palestinski pesnik u svetu. Posle srednje škole se priključio Komunističkoj partiji Izraela i počeo da piše pesme za levičarske časopise. Zemlju je napustio sedamdesetih da bi studirao u bivšem Sovjetskom Savezu, a potom je putovao u Egipat i Liban. Kao palestinska kulturna ikona, čiji su radovi prevedeni na preko 20 jezika, dobila je brojne međunarodne nagrade. U svojim delima opisivao je borbu svog naroda za nezavisnost i kritikovao kako izraelsku okupaciju tako i palestinsko Džastifaj poravnanje biografije rukovodstvo. Snovi o državnosti i stalno insistiranje na palestinskom nacionalnom identitetu mogu se videti od njegove prve zbirke pesama "Ptica bez krila" (1960). Mnoge njegove kasnije pesme su ukomponovane i veoma su popularne u arapskom svetu. Tokom svoje karijere objavio je 8 knjiga proze i 21 zbirku pesama, a poslednja "Trag leptira" štampana je 2008. godine.