Govor

Kerstin Prajvus

Akcija 3 za 1399, Poezija, Novi naslovi

Svet ove zbirke obiluje besmislenim nasiljem, koje se čini kao jedini moguć odgovor na sukob između čoveka i sveta i postaje integralni činilac teksta.

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Prevela s nemačkog: Verica Tričković

Zbirka Kerstin Prajvus nudi naturalističke i bizarne slike tela i njegovog razaranja, čime se egzistencijalna pitanja smeštaju u svakodnevni registar. Svet ove zbirke obiluje besmislenim nasiljem, koje se čini kao jedini moguć odgovor na sukob između čoveka i sveta i postaje integralni činilac teksta. Neobičan odnos autorke prema jeziku omogućava stvaranje upečatljivih pesničkih slika koje pomeraju kako način opažanja sveta tako i sam govor. O inventivnosti Govora svedoči i činjenica da je Nemačka akademija za jezik i poeziju ovu zbirku proglasila za jedno od najboljih poetskih ostvarenja 2012. godine.

Zbirka Govor je tužan tekst koji je od samog svog kao kružećeg početka darovit uznemirujućom, pomalo suludom komikom. Ona ne sadrži ni stidljive ni hvalisave, već snažne rime – sazvučje kao tihu utehu. U njemu je složenost formalno skrivena u onom lako rečenom, pri čemu je to lako, kao što je uvek slučaj u slobodnom izrazu, zapravo ono što se najteže postiže.

Monika Rink

  • ISBN: 9788660362522
  • Broj strana: 92
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Kerstin Prajvus
Kerstin Prajvus, (1980). Završila studije germanistike, filozofije i psihologije u Lajpcigu (Nemačka) i Eks an Provansu (Francuska). Prvu zbirku poezije, pod naslovom „Nachricht von neuen Sternen“ objavila je 2006. godine. Zbirka „Govor“ pojavila se 2012. godine i tada je osvojila je „Mondseer Lyrikpreis” nagradu. Osim ovih, objavila je i zbirke „Gespür für Licht“ (2016) i „Taupunkt“ (2020), kao i romane „Restwärme“ (2014) „Nach Onkalo“ (2017) i „Heute ist mitten in der Nacht“ (2023). Radila je neko vreme kao urednica i saizdavač u književnim časopisima „Die Horen” i „Edit”. Kerstin Prajvus živi u Lajpcigu, gde je zaposlena kao docent na Institutu za nemačku književnost.