Izabrane pesme Alekse Šantića

Aleksa Šantić

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"Šantić je uspeo socijalni pesnik, pesnik revolta protiv ugnjetavanja i eksploatacije, pesnik koji govori u ime sirotinje, ne doktrinirano, nego svim svojim srcem i iskustvom. Pojačana patnja u Šantiću je u tome što je, pored socijalnog ugnjetavanja, u sredini iz koje se javio, dolazilo i nacionalno ugnjetavanje: njegova frustracija bila je, dakle, dvostruka. Otud i osećajnost njegovog pesničkog izraza, i spontana arhaičnost, dirljiva pitoresknost pesnikovog dekora." (M. Pavlović)

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Za razliku od drugih srpskih modernista na koje formativno uticala francuska literatura, Aleksa Šantić bio je skloniji nemačkoj književnosti, koju je čitaocima na ovom podneblju približio brojnim prevodima – Hajnea, Šilera, Getea i drugih. Upravo tim putem, Šantić je među prvima, posredstvom nemačkog ekspresionizma, slutio i doneo avangardne tendencije u našu književnost. Tin Ujević je hvalio Šantićev jezik, stil i formu, Miloš Crnjanski njegovu ,,kosmopolitsku priroduˮ, dok ga je Skender Kulenović video kao ,,dostojanstvenog pesnika bolaˮ. Prepoznatljiv po tercini, Šantić širokim spektrom tema poziva na ponovno čitanje klasičnih ostvarenja naših pesnika ranog dvadesetog veka.

 

Šantić je uspeo socijalni pesnik, pesnik revolta protiv ugnjetavanja i eksploatacije, pesnik koji govori u ime sirotinje, ne doktrinirano, nego svim svojim srcem i iskustvom. Pojačana patnja u Šantiću je u tome što je, pored socijalnog ugnjetavanja, u sredini iz koje se javio, dolazilo i nacionalno ugnjetavanje: njegova frustracija bila je, dakle, dvostruka. Otud i osećajnost njegovog pesničkog izraza, i spontana arhaičnost, dirljiva pitoresknost pesnikovog dekora.

Miodrag Pavlović, Eseji o srpskim pesnicima

 

 

Kleče mršave

Glave

Pred likom boga svog —

Ištu. Al' tamo,

Samo

Ćuti raspeti Bog.

  • ISBN: 9788660362348
  • Broj strana: 142
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2023

Aleksa Šantić
Aleksa Šantić (1868 –1924) bio je srpski i bosansko-hercegovački pesnik i akademik. Rođen je u Mostaru, gde je proveo veći deo života. Završio je trgovačku školu u Trstu i Ljubljani i vratio se u rodni grad da radi sa ocem. Nekoliko godina kasnije započeo je svoj književni i društveni rad. Godine 1887. postao je saradnik Goluba, zatim Bosanske vile, Nove Zete, Javora, Otadžbine. Bio je 1888. osnivač i predsednik Srpskog pevačkog društva „Gusle“, koje uzima za program negovanje pesme i razvijanje nacionalne svesti. Godine 1896. kada je pokrenuta Zora bio je jedan od njenih prvih urednika. Aneksiona kriza, Balkanski ratovi i Prvi svetski rat, nužno su obeležili kako njegov život, aktivizam, odnos prema narodu i rodnoj grudi, tako i poetske preokupacije. Tokom života je objavio veliki broj pesama, baveći se takođe i prevodilačkim radom. Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 1914. Umro je od tuberkoloze u rodnom Mostaru 2. februara 1924.