Izabrane pesme Miloša Crnjanskog

Miloš Crnjanski

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Godine 1919, neposredno nakon završetka Velikog rata, pojavljivanje "Lirike Itake" označilo je pomaljanje jednog novog sveta, koji nikako nije mogao da nastavi da stvara na stari način...

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

„Položaj, duh, naše poezije, posle rata i, ne mogu a da ne napišem, posle Skerlića, sasvim je nov i izmenjen. Pale su ideje, forme i, hvala bogu, i kanoni!
Najnovija umetnost, a osobito lirska poezija, pretpostavlja izvesne, nove, osetljivosti. Oni koji ne mogu da dišu izvan predratne, umetničke, atmosfere, prilaze joj uzalud.”
Smelost ovog iskaza Miloša Crnjanskog sasvim jasno izražava stremljenja koja je naš veliki književnik preduzeo u svojoj poeziji.

Rat je bio izvrnuo svet naglavce, a poratna stvarnost nije mogla pružiti uporišne tačke brojnim povratnicima sa fronta. Raskidajući sa tradicijom na svim poetičkim nivoima, poezija Miloša Crnjanskog odlično oslikava taj svet. Šezdesetak pesama obuhvaćenih ovim izborom – počev od „Sudbe” koja tek nagoveštava okrenutost tada petnaestogodišnjeg Miloša Crnjanskog velikim temama egzistencije i trajanja, sve do veličanstvenog ujedinjavanja svetova, prostora i vremena snagom poezije u poemi „Lament nad Beogradom”, zapisanoj na obali Atlantskog okeana – pokušaj su da se predstavi poetsko stvaralaštvo jednog od naših najvećih i najsmelijih književnika. Premda je umetnički izraz Crnjanskog u najvećem delu njegovog stvaralačkog opusa bio orijentisan ka prozi, mesto „Sumatre”, „Stražilova” i „Lamenta nad Beogradom” neprikosnoveno je u kanonu srpske književnosti.

  • ISBN: 9788660361204
  • Broj strana: 128
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 19x13
  • Godina izdanja: 2022

Miloš Crnjanski
Miloš Crnjanski (1893‒1977), srpski pesnik, pripovedač, esejista i publicista smatra se jednim od najznačajnijih književnika srpske književnosti XX veka. Rođen je u Čongradu, a školovao se u Temišvaru, Rijeci i Beču, gde dočekuje početak Prvog svetskog rata. Odatle je poslat na Galicijski front, gde biva ranjen. Po povratku iz rata, studira književnost u Beogradu, a potom međuratne godine provodi radeći kao profesor i novinar, saradnik listova „Politika” i „Vreme”. Izveštavao je iz Španskog građanskog rata i iz skandinavskih zemalja. Drugi svetski rat zatiče ga u diplomatskoj službi u Rimu, odakle 1941. odlazi u London, gde će kao protivnik komunističke ideologije sa suprugom Vidom provesti dugi niz poratnih godina. U Jugoslaviju se vraća tek 1965. Njegova najvažnija dela su „Seobe”, „Druga knjiga seoba”, „Lirika Itake”, „Roman o Londonu”, „Kod Hiperborejaca”.