Cveće živi na vodi

Ivan Ergić

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

ne volim sneg što je romantičan volim ga jer je zaustavio Hitlera pred Staljingradom

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Ergić konstatuje ogroman apsurd naših postjugoslovenskih, nekada bratskih društava, i upire prstom, tačnije stihovima, u naše noge zaglavljene u balkanskom žitkom blatu, koje odbijaju da nas odnesu sa mesta kolektivne traume. Dosledno se vraćajući tom emocionalno neobrađenom povesnom prelomu, on uspeva da konstatuje njegove simptome i posledice u sadašnjem trenutku.

Međutim, nemojmo istinoljubivost Ergićeve poezije otpisivati izgovarajući se njenim pesimizmom. Ispod negacije vrednosti koje mnogi doživljavaju kao najstrože neupitne, tinja pesnikova vera u autentični revolucionarni potencijal nežnosti prema bližnjem svom. Iako su ognjišta u ruševinama, prijateljstva zauvek raskinuta, a romantične bliskosti zamagljene srebroljubljem i samoljubljem, knjiga Cveće živi na vodi prepoznaje lepotu čovečjeg srca, makar ona bila duboko zatomljena i temeljno odbacivana.

Danilo Lučić

 

Budna savest, lirsko uzvraćanje svetu koji nas je zakočio u sopstvenim raspuklinama i razderotinama, ozleđenost i neporaženost, curenje ironije iz nezaraslih mesta unutar nas i – možda najvažnije od svega – govor ljubavi nezaglušen šenlučenjem zbilje... Ergićeva poezija preslikava i nijansira doživljaj kojem kao savremenici možemo posvedočiti: da je domašaj života u našem vremenu „jedna solidna pirova pobeda”.

 

Jelena Nidžović

  • ISBN: 9788660361501
  • Broj strana: 88
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2022

Ivan Ergić
Ivan Ergic (1981) rođen je u Šibeniku. Piše kolumne za Politiku, Tages Anzeiger, Tageswoche, zagrebački nedeljnik Novosti, portal Lupiga i povremeno za časopis NIN. Do sada ima jednu objavljenu zbirku u samizdat izdanju "Bajronovski junak". Bivši sportista.