Izabrane pesme Laze Kostića

Laza Kostić

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

Srce moje samohrano / ko te dozva u moj dom? / neumorna pletisanko / što pletivo pleteš tanko / među javom i med snom.

Cena: 594,00 RSD 699,00 ušteda: 105,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Svojeglavi mesečar, dendi lutalica i ekscentrični bard Laza Kostić, reprezentativan u svojoj usamljenosti među srpskim romantičarima, restaurator je poetskog jezika i nesvakidašnja figura u srpskoj književnosti. Taj arogantni i razigrani dečak u jeziku, odrastao u dvorištu usmene tradicije, umnožavajući lepote i ludosti svog pesničkog izraza, uspeo je da iščupa tarabe lokalne zatvorenosti zarad nesmetanog uživanja u čarima evropskog cveća. Galantan i osion u spoljašnjem građanskom predstavljanju, inhibiran i sakriven iza bogate metaforike, humora i fantastike, ipak nije uspeo da sakrije tananosti logike srca, one unutrašnje gestove koji se mogu pratiti od prvih pesama do poslednjeg lirskog zaveštanja koje ga je uveliko nadživelo.

Ovaj izbor iz Kostićeve poezije, hronološki zasnovan, predstavlja osebujnu pletisanku u koju je utkano sve od lirskog mladalačkog zanosa, nacionalnog romantičarskog patosa, preko biblijskih i antičkih motiva do kosmičkih slika i transcendencije čovekove svakodnevice posredstvom snova. Veliko barokno preplitanje tonova i slivanje suprotnosti u jedinstvenu celinu deo su svečanog stvaralačkog čina koji je pesnika približio estetskoj harmoniji, a dramatizacija mašte, autoritet nadahnuća, jezičke improvizacije, kalamburi i kovanice samo su potvrda izuzetnosti pesničke ličnosti koja je svojim stavom u poeziji uvek gravitirala ka budućnosti.

  • ISBN: 9788660361730
  • Broj strana: 134
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2022

Laza Kostić
Laza Kostić (1841–1910) bio je srpski pesnik, dramski pisac, prevodilac, novinar, mislilac i estetičar. Školovao se u visokim školama u Budimu i Pešti, pa je po povratku u Srbiju nastojao da unese evropski duh u našu kulturu. Već kao gimnazijalac bio je uključen u omladinski pokret, što je pokazalo njegovu sklonost politici i političkoj akciji, a svojim odevanjem, stavovima, kritikama i poezijom prkosio je društvenim normama, te su ga zbog ekscentričnosti zvali „Ludi Laza“. Platonska ljubav sa 30 godina mlađom Lenkom Dunđerski i njena rana smrt jedna su od najpoznatijih priča u srpskom pesništvu i generacijama se prenose uz čitanje jedne od najvažnijih pesama u srpskoj književnosti – "Santa Maria della Salute". Napisao je tri drame: "Maksim Crnojević", "Pera Segedinac" i "Uskokova ljubav (ili Gordana)", uvevši po prvi put u dramu jampski stih, a ostaće upamćen i kao prvi prevodilac Šekspirovih dela na srpski jezik. Zbirke lirskih pesama počeo je da objavljuje tek 1873. godine, a celokupnа poezijа izdata je 1909. Umro je 1910. godine, a u njegovu čast svake godine se dodeljuje Nagrada „Laza Kostić“ za najbolje književno delo.