početne koordinate

Početne koordinate

Monika Herceg

Novi naslovi, Akcija 3 za 1399, Poezija

Smrt kojom hranimo druge / Ponekad se nehotice / Vrati i u nas

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Čitamo Početne koordinate, dakle: „pažljivo stupamo iza granice šume”, osluškujemo proročki govor zime koja se uvlači u krvotok, sedimo pred porodičnim ognjištima „gde se množe bjesovi” u seljanima „kao sezonska gripa”, osluškujemo žene koje „žvaču očenaše pletući čarape”, čekamo jutro da bismo prekopali grobove kao da je „jesensko okopavanje vrta“, da „selo ne pomisli kako smo zapustili mrtve”. Početne koordinate prve zbirke Monike Herceg možemo pronaći u surovom i primordijalnom svetu Ruduredinog romana Smrt i proleće, odakle s morbidnom vedrinom gledamo u smrt koja je sekundardna sirovina i običaj ustajalog patrijarhata, u smrt koja, kao verni pratilac svakodnevice, raste u nama od detinjstva.

Ivan Isailović

 

Deca niču, voće truli, noć pada. Ili: zemlja je sve umornija, a šuma sve dublja.
Neopterećena preciznim istorijskim trenutkom, ova oblikom mišljena pesnička knjiga ipak je jasno ukorenjena u nasleđenom seoskom pej­zažu. U kućnom vrtu, u radom obuzetim šakama članova porodice, u smrti sitnih savladivih životinja.
Nakon čitanja brojnih (poetskih i drugih) tekstova Monike Herceg prirodno je vratiti se ovom, prvom. Sasvim prigodno, upravo se u imenu Početne koordinate i nalazi poziv na taj pokret. Na prapočetak.

Maša Seničić

 

Smrt kojom hranimo druge
Ponekad se nehotice
Vrati i u nas

  • ISBN: 9788660362607
  • Broj strana: 80
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Monika Herceg
Monika Herceg je rođena 1990. u Sisku. Nagradu Goran za mlade pesnike za najbolji debitantski neobjavljeni rukopis “Početne koordinate” dobila je 2017. godine. Knjiga je objavljena 2018. godine i nagrađena Kvirinovom nagradom za mlade pesnike, nagradom Fran Galović za najbolje književno delo na temu zavičaja i/ili identiteta, nagradom Slavić za najbolji prvenac izdan 2018. godine i međunarodnom nagradom Mostovi Struge. Godine 2018. dobila je nagradu Na vrh jezika za najbolji neobjavljeni rukopis, a knjiga pod naslovom “Lovostaj.” objavljena je 2019. Osvojila je drugu nagradu na međunarodnom konkursu za poeziju Castello di Duino 2016. i prvu nagradu na regionalnom takmičenju humoristično-satiričnog žanra Bal u Elemiru 2017. te nagradu Lapis Histriae 2019. i prvu nagradu na konkursu Biber 2019. za najbolju priču. Članica je međunarodne mreže Versopolis, kao i uredništva časopisa Poezija Hrvatskoj društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci. Pesme su joj objavljene u različitim časopisima i prevedene na nekoliko jezika. Izbor pesama izašao je na francuskom jeziku (Ciel sous tension, L’Ollave, 2019.).