vreme je majka

Vreme je majka

Oušn Vuong

Poezija, Novi naslovi, Akcija 3 za 1399

"Vreme je majka" druga je zbirka poezije Oušna Vuonga, koja čitaoca sočava sa sirovom, ali i nežnom tugom, u svetu gde su nasilje, smrt i ljubav doživljeni kao neraskidivo jedinstvo koje prati čoveka.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s engleskog: Nikola Matić

Vreme je majka druga je zbirka poezije Oušna Vuonga, koja čitaoca sočava sa sirovom, ali i nežnom tugom, u svetu gde su nasilje, smrt i ljubav doživljeni kao neraskidivo jedinstvo koje prati čoveka. Smrt majke je emocionalni okidač koji vodi u poetsku eksploziju lirskog subjekta. On stoji „na litici sebe”, kao „poslednji svoje vrste na početku nade”, i nudi nam svoju lirsku biografiju kroz ples šrapnela. Upisujući sebe u svaki od tih divnih i nasilnih fragmenata, od čitaoca traži samo spremnost da poeziju doživi i kožom, kako bi ti sitni ožiljci nastavili da govore o humanosti neophodnoj za dostojanstveno podnošenje životnih udaraca.

Poezija Oušna Vuonga je izvlačenje vitalizma iz najdublje melanholije: „rani sneg koji pada iz vedrog, porumenelog neba”, „sviranje vazdušne gitare”, „stavljanje rumenila pre odlaska na hemoterapiju“, „pisak voza koji se čuje kroz prozor posle košmara”. Iako je u podlozi ove zbirke specifično životno iskustvo vezano za savremeni trenutak, ona, ispitujuči čovekov emotivni svet, lako dopire do svakog čitaoca.

Estetski kompleksna, a emotivno pristupačna, zbirka Vreme je majka istovremeno menja, ali i afirmiše postojeću pesničku tradiciju.

– EnPiAr

Postoji nešto u Vuongovom pisanju što zahvata cela vaša pluća.

– Gardijan

  • ISBN: 9788660362539
  • Broj strana: 106
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,6X12,7
  • Godina izdanja: 2024

Oušn Vuong
Oušn Vuong (1988) američki je pesnik, esejista i romanopisac vijetnamskog porekla. Rođen je u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu. Kada je imao svega dve godine proveo je neko vreme sa porodicom u izbegličkom kampu na Filipinima, pre nego što su dobili azil i migrirali u Sjedinjene Američke Države. Doselili su se u Hartford u Konektikatu, nakon čega njegov otac napušta porodicu. Oušn je prvi pismeni član svoje porodice, a očevo napuštanje, izbegličko i kvir iskustvo presudno su uticali na njegovo pisanje. Nakon lutanja u obrazovanju, upisao se na Bruklinski koledž, gde je studirao Američku književnost 19. veka pod mentorstvom pisca Bena Lernera. Kasnije je magistrirao poeziju na Univerzitetu u Njujorku, gde je trenutno u statusu redovnog profesora na master programu kreativnog pisanja. Objavljuje eseje i poeziju u uglednim časopisima: Vilidž vojs, Nju ripablik, Njujork tajms, Njujorker i dr. Autor je hvaljene debitantske zbirke poezije "Noćno nebo sa izlaznim ranama" (2016), koja je dobila četiri značajne nagrade, među kojima je i nagrada „T. S. Eliot”. Druga zbirka, "Time Is a Mother" (2022), naišla je takođe na odličnu recepciju, dok je roman "Na zemlji smo nakratko predivni" (2019), uz brojne nagrade, doneo autoru još veću vidljivost i poštovanje u literarnim krugovima.