Na Zemlji smo nakratko predivni

Oušn Vuong

Svetska književnost, Novi naslovi

Brutalna priča o identitetu, odrastanju, muževnosti i ljubavi

Cena: 879,00 RSD 1.099,00 ušteda: 220,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s engleskog: Nikola Matić

Da počnem ponovo, napisaće Mali Pas, mladić u dvadesetim godinama, u prvom redu pisma koje upućuje nepismenoj majci, koja nikada neće moći da ga pročita. Dodeljujući svim čitaocima – osim majci samoj – ulogu neposrednih svedoka intimne ispovesti, Mali Pas otpočinje snažnu priču o identitetu, odrastanju, muškosti i ljubavi. Iskustvima koja će bez zadrške podeliti sa svima – jasno određenima poreklom i seksualnošću, ali i istorijom jedne porodice koja je emigrirala iz Vijetnama u SAD – baca svetlo na životne priče mnogih pripadnika radničke klase u Americi, postavljajući pritom neotklonjivo važno pitanje: kako ćemo preživeti u ovom i ovakvom svetu, a da nikad ne zaboravimo ko smo?

Odnos između majke i sina retko je ispisivan sa ovoliko mučne težine u čijoj osnovi jasno sjaje trenuci neizmerne nežnosti i empatije. Oušn Vuong nesvakidašnjom, lirski i metaforički bogatom prozom daje oštar pogled na američku svakodnevicu, uronjenu u nasilje, traumu i zavisnost o ilegalnim opoidnim lekovima, ali donosi i snažan uvid u vijetnamsku kulturu, najsnažnije i najneposrednije utemeljenu u ženskim figurama junakove porodice. Lepotu na zemlji o kojoj piše, a koja postoji tek nakratko, nemoguće je zaboraviti.

  • ISBN: 9788660361006
  • Broj strana: 210
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2020

Oušn Vuong
Oušn Vuong (1988) američki je pesnik, esejista i romanopisac vijetnamskog porekla. Rođen je u Ho Ši Minu, nekadašnjem Sajgonu. Kada je imao svega dve godine proveo je neko vreme sa porodicom u izbegličkom kampu na Filipinima, pre nego što su dobili azil i migrirali u Sjedinjene Američke Države. Doselili su se u Hartford u Konektikatu, nakon čega njegov otac napušta porodicu. Oušn je prvi pismeni član svoje porodice, a očevo napuštanje, izbegličko i kvir iskustvo presudno su uticali na njegovo pisanje. Nakon lutanja u obrazovanju, upisao se na Bruklinski koledž, gde je studirao Američku književnost 19. veka pod mentorstvom pisca Bena Lernera. Kasnije je magistrirao poeziju na Univerzitetu u Njujorku, gde je trenutno u statusu redovnog profesora na master programu kreativnog pisanja. Objavljuje eseje i poeziju u uglednim časopisima: Vilidž vojs, Nju ripablik, Njujork tajms, Njujorker i dr. Autor je hvaljene debitantske zbirke poezije "Noćno nebo sa izlaznim ranama" (2016), koja je dobila četiri značajne nagrade, među kojima je i nagrada „T. S. Eliot”. Druga zbirka, "Time Is a Mother" (2022), naišla je takođe na odličnu recepciju, dok je roman "Na zemlji smo nakratko predivni" (2019), uz brojne nagrade, doneo autoru još veću vidljivost i poštovanje u literarnim krugovima.