zabranjena beležnica

Zabranjena beležnica

Alba de Sespedes

Ženski glas, Uskoro

„'Zabranjena beležnica' je minuciozan opis zrele ženske svesti, ispričan tiho i staloženo, a ipak poseduje nepokolebljivu moć istine.“ (Kirkus Reviews)

Unesite e-mail adresu:

"Zabranjena beležnica" (1952) treći je i najpopularniji roman Albe de Cespedes, kojim se autorka zlatnim slovima upisala u istoriju italijanske književnosti i na čijim će temeljima izrasti recentna italijanska proza. Napisan u dnevničkoj formi, roman je intimna ispovest Valerije, supruge, majke i službenice koja živi u Rimu urednim i skromnim građanskim životom. Kada svoje misli i osećaje počne zapisivati u malu crnu beležnicu, Valerija neće ni slutiti da će ubrzo to postati dnevnik rasapa njenih iluzija koje je gajila o braku, deci i krhkom komforu građanskog života. Majstorski i neverojatno moderno ispisan ženski unutarnji monolog polako nam otkriva stvarnu pozadinu ljubavničkih, majčinskih i prijateljskih odnosa iza brižno izgrađene fasade.

  • Broj strana: 251
  • Pismo: latinica
  • Povez: Mek
  • Godina izdanja: 2023

Alba de Sespedes
Alba de Sespedes (1911-1997) bila je italijansko-kubanska književnica, intelektualka i novinarka. Bila je unuka prvog predsednika Kubanske republike (1868) Karlosa Manuela de Sespedesa, oca nacije. Njen otac bio je diplomata i sam kratko predsednik Kube (1933), oženjen za Italijanku Lauru Bertini i Alesandri. Alba je s 20 godina počela da radi kao novinarka i radila je za listove "Piccolo", "Epoca" i "La Stampa". Prvenac "L’anima degli altri" objavila je1935. Za vreme rata bila je aktivna u pokretu otpora te je dvaput bila u zatvoru. Dva njena romana su bila zabranjena, "Nesuno Torna Indietro" (1938) i "Fuga" (1940). "Nessuno torna indietro" doživeo je kasnije senzacionalan uspeh, a objavljen je u više od 40 izdanja i preveden na više od 20 jezika. Drugo njeno slavno delo opsežan je roman "Na njenoj strani" ("Dalla parte di lei", 1949). Iako na trenutke romantičarski zanosan, gotovo irealan, iz današnje se perspektive vidi koliko je bio subverzivan. Napisala je filmski scenario za film "Le Amiche", koji je režirao Mikelanđelo Antonioni 1955. godine. Posle rata, Alba de Sespedes je živela u Parizu. Do svoje smrti 1997. objavila je dvadesetak knjiga, pisala je prozu, poeziju i dramske tekstove. Uprkos činjenici da su njene knjige postale bestseleri, ona je ignorisana u nedavnim studijama italijanskih pisaca.