Malina

Ingeborg Bahman

Ženski glas, Svetska književnost

„Ingeborg Bahman piše književnost neprestanog traganja za osloncem i nepronalaženja oslonca.“ Elfride Jelinek

Cena: 879,00 RSD 1.099,00 ušteda: 220,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Prevela s nemačkog: Sanja Došlov

U Malini, koja je prvobitno objavljena na nemačkom 1971. godine, Ingeborg Bahman poziva čitaoca u svet razvučen do samih granica jezika. Neimenovana pripovedačica, spisateljica iz Beča, deo je ljubavnog trougla i, prikazana kroz nestabilnu prizmu opsesije, putuje sve dublje ludilom, anksioznošću i genijalnošću. Delom detektivski roman, delom ljubavna priča, a delom psihoanalitička studija slučaja, remek-delo Ingeborg Bahman vodi nas pravo u slomljeno srce ljudskog iskustva, erosa, neuroze i istorije.

„Ingeborg Bahman piše književnost neprestanog traganja za osloncem i nepronalaženja oslonca.“

Elfride Jelinek

„Čini se da u Malini ne postoji ništa što Bahman ne ume da učini rečima.“

Los Angeles Times

„U zapanjujućoj pustoši i čudu koje Malina Ingeborg Bahman jeste nema izvesnog narativa, ali ima mnogih duboko internalizovanih priča.“

The Guardian

 

  • ISBN: 9788660360948
  • Broj strana: 272
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14cm
  • Godina izdanja: 2021

Ingeborg Bahman
Ingeborg Bahman je rođena 1926. u Klagenfurtu, u Austriji. Studirala je filozofiju na univerzitetima u Inzbruku, Gracu i Beču, gde je i odbranila disertaciju o filozofiji Martina Hajdegera. Godine 1953. dobija nagradu za poeziju Grupe 47. Autorka je knjiga poezije, kratkih priča, eseja, libreta za opere, a radila je na ciklusu romana Načini umiranja, od kojih je jedino prvi deo, Malina, na kraju objavljen. Umrla je od posledica požara 1973. godine u Rimu. Bahman su smatrali vrhunskom pesnikinjom njene generacije. Njeno je delo izrazito uticajno i danas, i ona se smatra pionirkom evropskog feminizma i posleratne književnosti. Uticavši na mnoge pisce, od Tomasa Bernharda do Kriste Volf, Bahmanina poetska istraživanja prirode i granica jezika suočenog sa istorijom ostaju do danas neprevaziđena po sposobnosti da objedine filozofske uvide i opsesivni lirizam.