Izgnanstvo i kraljevstvo

Alber Kami

Svetska književnost, Novi naslovi

Jedina knjiga priča Albera Kamija, objavljena iste godine kada je postao najmlađi Francuz koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Cena: 764,00 RSD 899,00 ušteda: 135,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s francuskog: Slobodan Damnjanović

Jedina Kamijeva knjiga kratke proze, objavljena 1957, na vrhuncu njegovog stvaralaštva, sastoji se od šest priča o ljudima u raznim vidovima izgnanstava. Izvedene iz različitih maestralno procenjenih perspektiva, priče u Izgnanstvu i kraljevstvu prikazuju pojedince u bolnim nesuglasicama sa svetom oko sebe, počevši od žene koja mora da izneveri muža kako bi osetila slobodu, preko umetnika koji se bori da prati sopstvene težnje i u isti mah uvaži očekivanja koje društvo postavlja pred njega, pa do misionara koji je brutalno prisiljen na obožavanje plemenskog fetiša. Sve junake zbirke zatičemo u prelomnim trenucima života, baš onda kada donose neobične odluke, naizgled čak i štetne, ali koje će omogućiti da delić života, pa makar to bilo i nekoliko trenutaka, provedu onako kako žele. Bilo da su smeštene u Severnoj Africi, Parizu ili Brazilu, priče Izgnanstva i kraljevstva istražuju vidove duhovnog stranstvovanja i čovekovu neprestanu potragu za unutrašnjim carstvom u kojem će se ponovo roditi.

  • ISBN: 9788660360979
  • Broj strana: 140
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19x14
  • Godina izdanja: 2021

Alber Kami
Alber Kami (1913-1960) bio je francuski pisac, filozof i novinar, rođen u Alžiru u porodici siromašnih zemljoradnika. Završio je studije filozofije na Univerzitetu u Alžiru, sve vreme paralelno radeći, kako bi preživeo. Rano dijagnostifikovana tuberkuloza sprečila ga je da se profesionalno bavi fudbalom, iako je bio član univerzitetske fudbalske ekipe. U mladosti počinje da se interesuje za književnost i pozorište, pa će jedno vreme predvoditi sopstvenu pozorišnu trupu. Bio je član Francuske komunističke partije (PCF), a 1940. osniva i uređuje časopis „Borba“ u Parizu, koji se uključuje u podršku francuskom otporu nacizmu. Kao esejista, publicista, dramaturg i prozaista, proslavio se svojim romanima "Stranac" (1942), "Kuga" (1947) i "Pad" (1956), zbirkom priča "Izgnanstvo i kraljevstvo" (1957), dramom "Kaligula" (1944), kao i esejima "Mit o Sizifu" (1948) i "Pobunjeni čovek" (1951). Godine 1957. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Poginuo je 1960. u saobraćajnoj nesreći, nadomak francuskog gradića Sans, kada je život izgubio i njegov veliki prijatelj i poznati francuski izdavač Mišel Galimar.

Komentari

  • Izgnanstvo i kraljevstvo

    10.10.2021.
    Ivan Jovanović ★★★★★

    "Izgnanstvo i kraljevstvo" je jedina Kamijeva knjiga kratke proze, objavljena na vrhuncu njegovog stvaralaštva. Sastoji se od šest priča, gde pratimo ljude u raznim vidovima izgnanstva i padova u životu. Svaki od pojedinaca je u nesuglasicama sa svetom oko sebe, na neki način odbačen ili isključen iz dešavanja oko sebe. Prva priča nam govori o ženi koja mora da izneveri muža, kako bi se osetila slobodnom. Zatim upoznajemo misionara koji je brutalno mučen, samim tim nateran na obožavanje plemenskog fetiša. Ostatak likova su takodje suočeni sa padom, izgnanstvom, svako od njih u prelomnim trenucima života. Kakve odluke oni donose i šta ih na to tera i podstiče? Donose štetne odluke, neki vrlo teške, ali im te odluke na trenutak omogućavaju da žive kako žele. Priče su smeštene širom sveta, a likovi su iz različitih slojeva društva, različitih profesija i razmišljanja, svako sa drugim problemom. Kami piše uz dosta korišćenja filozofije. Neke priče su meni lično bile teže za prihvatanje, neke na trenutke nerazumne, pa sam ih ponavljao. Za neke mi je trebalo više koncentracije, kako bih na pravi način razumeo delo i poruke autora. Ipak, ne mogu reći da nije vredelo. Kami kroz priče provlači svoj stav da su život i univerzum beznačajni, a da je fundamentalna želja čovečanstva da pronadje svoje značenje, svoj smisao postojanja. Likovi su (uglavnom) tragični heroji i heroine koji se suoče sa ovom istinom, ali sa odvažnošću i hrabrosti. Njima nema spasa, čega su i sami svesni. Ipak donose odluke i žive u trenutku, konačno oslobodjeni svojih okova. Ova knjiga nema tematiku, a ni radnju koju inače volim, ali sam zadovoljan time što sam je čitao. Nisu mi se sve priče dopale. Dve priče koje su mi se dopale bile su "Gost" i "Jona ili Umetnik u poslu". Ostale su bile zanimljive, čak i poučne u nekim delovima, ali mi se veći njihov deo nije dopao. Bez obzira na to, imam veliku želju da pročitam još Kamijevih dela, pogotovo neka od poznatijih. Radujem se sledećem Kamijevom romanu, kada ga budem čitao.