Rus je onaj koji voli breze

Olga Grjaznova

Svetska književnost, Novi naslovi

Nagrađivani debitantski roman o putovanju ekscentrične imigrantkinje kroz multikulturalni, postnacionalistički pejzaž

Cena: 849,00 RSD 999,00 ušteda: 150,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Prevela s nemačkog: Maja Matić

Maša Kogan je prkosna devojka, stalni autsajder i izopštenik u nemačkim školama, raseljena imigrantkinja koja nosi sa sobom breme nasilne prošlosti, dok se kreće kroz društvene i romantične odnose u svom novom okruženju. Mnogi od likova koji ulaze u Mašin olujni svet, od Bakua i Frankfurta do Tel-Aviva i Jerusalima, takođe su ljudi odvojeni od sopstvenog etničkog porekla i domovine. Maša ne želi da je definišu njen status izbeglice, njen judaizam ili njene ljubavi, već svojim poliglotskim veštinama i inkluzivnim karakterom žudi za novim i fluidnijim načinom gledanja na svet. Ali da li je moguće prkositi stereotipima i razbiti barijere u političkom svetu?

U ovoj promišljenoj i melanholičnoj studiji gubitka, Olga Grjaznova nam gotovo visceralno prikazuje kako je to izgubiti dom zbog traumatskih događaja, kako je biti ni turista ni domorodac, bez obzira na to na kom mestu pokušavate da popunite ezgistencijalnu prazninu koju osećate duboko u sebi. Elegantno balansirajući između narativnog kazivanja i prikazivanja, autorka istražuje nove globalne odnose i daje glas generaciji koja je naučila da živi svuda, koja je u stanju da promeni jezik i navike, ali koja je u isto vreme nespremna da se suoči sa bolom.

  • ISBN: 9788660361907
  • Broj strana: 232
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Olga Grjaznova
Olga Grjaznova (1984) nemačka je spisateljica rođena u Bakuu u Azerbejdžanu. Odrasla je na Kavkazu, a u Nemačku se preselila sa dvanaest godina. Studirala je istoriju umetnosti i slavistiku na Univerzitetu u Getingenu, da bi se potom prebacila zbog programa kreativnog pisanja na Nemački institut za književnost u Lajpcigu, gde je 2010. godine završila osnovne studije. Nakon studijskih boravaka u Poljskoj, Rusiji i Izraelu, Grjaznova je studirala i nauku o plesu na Slobodnom univerzitetu u Berlinu. Za svoj zapažen debitantski roman "Rus je onaj koji voli breze" (2012), osvojila je nagrade „Klaus Mihael Kine” i „Ana Zegers”. Njena sledeća knjiga "Die jurististische Unschärfe einer Ehe" ("Pravna nejasnoća jednog braka") izašla je iz štampe 2014. Za oba romana urađena je dramatizacija za pozorišno izvođenje. Autorka je i romana "Bog nije stidljiv" (2017) i "Izgubljeni sin" (Der verlorene Sohn, 2020). Olga Grjaznova je članica nemačkog PEN centra i Gete instituta. Trenutno živi i radi u Berlinu.