Drugi ljudi

Dorota Maslovska

Svetska književnost, Novi naslovi, E-knjige

Zašto zli mogu da budu zli, a dobri moraju da budu dobri, je li, Isuse?

Cena: 639,00 RSD 799,00 ušteda: 160,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
opcija:

* Prevela s poljskog: Jelena Jović

Dobro došli u grad zatrovan smogom i prezirom, skupim automobilima, jeftinim vezama, visokim težnjama i najprizemnijim motivima, iz čijih pora divlje struje hip hop bitovi pojacani veštackim stimulansima. Na pozornicu ove mracne vizije savremene Varšave pred nas izlazi Kamil, čiji besni fristajl bunt, u isto vreme i poetski i vulgaran, u stvari pripoveda priču o mladićkom snu – svojevrsnom eskapizmu – snimanju hip hop albuma. Naizgled nesposoban i netalentovan, sa željom da se udalji od sopstvene majke, ali i mutnih i slabo placenih poslova, svojim politički nekorektnim taktom nametnuće ritam čitave priče koja će, dva dana i jedno jutro, govoriti o sudaru nedodirljivih svetova u varšavskom pandemonijumu.

U višeglasju Drugih ljudi, tacnije u pripovednom nadvikivanju pojednostavljenih, karikatura, strpljivi čitalac ce prepoznati najvažnijeg junaka, stvarnog protagonistu ovog čudovišnog teksta – jezik kojim ovi strip-junaci govore i razgovaraju. Оn zuji od energije i duhovitosti, ali je istovremeno brutalan, osakaćen, pun odbojnosti i predrasuda, i otkriva eroziju meduljudskih veza, ostatke plemenitih osećanja i tragove ljudske solidarnosti. Upravo on, istovremeno smešan i užasan, sintetiše to bolno pitanje o trenutku u kojem smo se našli kao zajednica: zar drugi ljudi nismo mi?

  • ISBN: 9788660361679
  • Broj strana: 110
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Dorota Maslovska
Dorota Masłovska (1983) rođena je u Vejherovu, gradiću u kome je i odrasla. Studirala je psihologiju na Univerzitetu u Gdanjsku, ali je napustila fakultet kako bi se nastanila u Varšavi, gde je upisala Studije kulture. Već sa 18. godina objavljuje svoju prvu knjigu "Belo i crveno: Poljsko-ruski rat pod belo-crvenom". U velikoj meri kontroverzna, uglavnom zbog jezika koji su mnogi razumeli kao vulgaran, ciničan i jednostavan, knjiga je dočekana i hvaljena kao inovativna i sveža, što joj donelo nekoliko književnih nagrada te status bestselera u Poljskoj. Njen drugi roman, tačnije hip hop poema "Kraljičin paun" ("Paw królowej", 2006), kojom ismeva sopstveni uspeh i način na koji je tretirana u medijima, ostala je pak nezapažena u očima kritike. Poslednji roman "Drugi ljudi" ("Innie ludzie") objavila je 2018. godine, a 3 godine kasnije po romanu je snimljen i istoimeni film, u režiji Aleksandre Terpinjske. Dorota Masłovska trenutno živi u Krakovu, gde sarađuje sa brojnim časopisima i nedeljnicima.