Beskrajna lakrdija

Dejvid Foster Volas

Svetska književnost, Novi naslovi

Grandiozna komedija o potrazi za srećom u Americi i remek-delo američke književnosti samog kraja 20. veka.

Cena: 2.399,00 RSD 2.999,00 ušteda: 600,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

* Preveo s engleskog: Igor Cvijanović

Ovo je dokaz da američki roman i dalje može da se uhvati ukoštac sa savremenom kulturom, kako u širinu tako i u dubinu, da i dalje može nadvisiti konkurentne medije, te da i dalje može privući sebi najveće talente današnjice. "Beskrajna lakrdija" je spektakularno ostvarenje – njena komičnost i bezgranična inventivnost bude zavisnost dok duboko promišljena i oštroumna tuga nude trezvenost. (Džonatan Frenzen)

Ako želite da znate ko nastavlja tradiciju visoke komedije – koja se proteže od Sterna, preko Svifta, sve do Pinčona – u pitanju je Volas. (Džefri Judžinidis)

Beskrajna lakrdija upoznaće vas sa stanovnicima Kuće Enet, bostonske kuće za rehabilitaciju zavisnika, sa polaznicima Enfildske teniske akademije, koji ispituju tenis kao metafizičku disciplinu, s porodicom Inkandenza, jednom od najdirljivijih uvrnutih porodica u savremenoj književnosti, kao i sa radikalnim kvebečkim separatistima i konceptom sponzorisanog vremena. Dok sa junacima ove epopeje budete tragali za kopijom filma koji je toliko zabavan da gledaoce smešta u stanje katatoničnog blaženstva, tragaćete ujedno i za odgovorima na suštinska pitanja prirode zabave: zašto zabava upravlja našim životima, kako naša želja za zabavom utiče na potrebu da se povežemo s drugim ljudima, šta zadovoljstva koja biramo otkrivaju o nama.

Ovo enciklopedijsko pripovedačko pregnuće, koje se opire linearnosti i hronologiji, ovaj gargantuelovski amalgam filozofske potrage i farsične komedije, koji lucidno i vešto zaobilazi gotovo svako pravilo proznog narativa, upoznaje nas s jedinstvenim i raskošnim istraživanjem strasti, koje nas u konačnici i čine ljudima. Volasova melanholično-duhovita studija postmodernog stanja ne zahteva čitaoca koji će strogo poštovati pravila narativne igre, već mudrog lakrdijaša Jorika koji zna da razrešenje za brojne digresije i 388 završnih napomena (od koji neke imaju i sopstvene fusnote), ne može biti jedno i jedino, da roman koji duboko istražuje melanholiju traži širi spektar čitanja.

  • ISBN: 9788660361655
  • Broj strana: 974
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 25cm
  • Godina izdanja: 2022

Dejvid Foster Volas
DEJVID FOSTER VOLAS (David Foster Wallace; 1962, Njujork – 2008, Klermont, Kalifornija), američki romanopisac, esejista i novelista. Diplomirao je na koledžu Amherst i upisao magistraturu iz kreativnog pisanja na Univerzitetu u Arizoni, kada je objavljen njegov prvi roman „The Broom of the System” (1987), potom sledi zbirka priča „Devojčica neobične kose” (1989), zbirka novinskih članaka i eseja „Signifying Rappers: Rap and Race In the Urban Present” (sa Markom Kostelom, 1990), roman „Beskrajna lakrdija” (1996), knjiga novinskih članaka i eseja „A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again” (1997), zbirka priča „Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” (1999), zbirka eseja „Everything and More: A Compact History of Infinity” (2003), zbirka priča „Zaborav” (2004) i ponovo knjiga eseja „Uzmimo jastoga” (2005). Posthumno je objavljen njegov nezavršeni roman „The Pale King” (2011). Izvršio je samoubistvo 2008. godine.

Komentari

  • Beskrajna lakrdija

    16.08.2023.
    Sergej ★★★★★

    Dajte elektronsku verziju, ogromna je i teska za citanje u krevetu

  • Beskrajna lakrdija

    01.06.2023.
    Dragana ★★★★★

    Ljudi moji kakva knjiga! Teško je prokomentarisati, a da se ne spojluje uživanje budućim čitaocima. Neverovatna galerija bizarnih, oštećenih i usamljenih ljudi. Ipak u ovom komplikovanom i tužnom svetu Volas svojom duhovitošću i pronicljivošću pravi ravnotežu. Onima koji nisu navikli na komplikovana dela biće teško u početku ali kada odmaknete dalje i pohvatate konce između likova beskrajno ćete uživati. Ozbiljna preporuka za čitaoce koji se bore sa bilo kojom vrstom zavisnosti ili depresijom, ovde ćete naći razumevanje i podstrek kakav vam je potreban. Iznad svega ovo je knjiga o kojoj ćete razmišljati danima nakon što završite sa čitanjem pitajući se šta vam je sve promaklo i da li ste išta dobro shvatili. Još jedan savet, obratite pažnju na fusnote jednako kao i na glavnu priču ako ne i više. Prevodilac je odradio sjajan posao što se mene tiče i knjizi dao notu autentičnosti. Jedno veliko DOVIĐONS za Igora Cvijanovića! Jedino žalim što bar deo tiraža nije urađen sa tvrdim koricama jer knjizi ove veličine i težine definitivno treba čvršće rešenje.

  • Beskrajna lakrdija

    29.12.2022.
    Milos Pusonjic ★★★★★

    Knjiga koju sam oduvijek htio da pročitam, ali nisam očekivao da ću je čitati na srpskom. Zaista hvala Kontrast izdavaštvu na ovom izdanju, i posebno hvala Bogdanu iz Kontrasta, koji se svojski potrudio da mi brzo i efikasno pošalje primjerak u inostranstvo. Knjiga izgleda predivno, dizajn i korice su fantastične, sad samo još ostaje da se zaroni u tih 1000 strana teksta :)

  • Beskrajna lakrdija

    10.12.2022.
    Dragoslav ★★★★★

    Kada sam se susreo sa Dejvidom, razvalio me je svojim delom, snažno, neočekivano, bio sam bez garda, nespreman (naviknut na reči koje su se kretale utabanim stazama). On je potpuno izašao iz okvira, kretao se novim putevima. Upravo sam naručio knjigu... U stomaku mi podrhtava. Pošizeću iščekujući kurira! :-)

  • Beskrajna lakrdija

    17.04.2022.
    F. Lima ★★★★★

    Monumentalno delo. Hvala na trudu da se ova knjiga prevede na srpski.

  • Beskrajna lakrdija

    08.02.2022.
    Marta ★★★★★

    Najbolja knjiga ikad! Beskrajno se radujem što će konačno dobiti prevod na srpski.