beskrajna lakrdija

Beskrajna lakrdija

Dejvid Foster Volas

Uskoro

Grandiozna, opojna komedija o potrazi za srećom i remek-delo američke književnosti samog kraja 20. veka

„Ovo je dokaz da američki roman i dalje može da se uhvati ukoštac sa savremenom kulturom, kako u širinu tako i u dubinu, da i dalje može nadvisiti konkurentne medije, te da i dalje može privući sebi najveće talente današnjice. Beskrajna lakrdija je spektakularno ostvarenje – njena komičnost i bezgranična inventivnost bude zavisnost dok duboko promišljena i oštroumna tuga nude trezvenost.”

– DŽONATAN FRENZEN

 

„Reklo bi se da Beskrajna lakrdija ispunjava sva obećanja koja je Dejvid Foster Volas dao u preuranjeno zrelom i neverovatnom romanu The Broom of the System. Ako želite da znate ko nastavlja tradiciju visoke komedije – koja se proteže od Sterna, preko Svifta, sve do Pinčona – u pitanju je Volas.”

– DŽEFRI JUDŽINIDIZ

 

„’Sve i više’. Naslov je Volasove knjige o beskonačnosti. Takođe bi mogao biti i opis romana Beskrajna lakrdija, njegove smrtno ozbiljne smejurije o ljudskoj zavisnosti.”

– DON DELILO

 

 

Beskrajna lakrdija, s jednom od najdirljivije uvrnutih porodica u savremenoj književnosti u glavnoj ulozi i radnjom smeštenom u kuću za rehabilitaciju zavisnika i na tenisku akademiju, istražuje suštinska pitanja o priroda zabave i zašto je došlo do toga da ona dominira našim životima, kako naša želja za zabavom utiče na potrebu da se povežemo s drugim ljudima, kao i šta zadovoljstva koja biramo otkrivaju o nama.

Kao ujedno filozofska potraga i farsična komedija, Beskrajna lakrdija zaobilazi svako pravilo proze premda nijednog trenutka ne nauštrb sopstvene zabavnosti. Ovaj roman je raskošno, jedinstveno američko istraživanje strasti koje nas čine ljudima – i jedna od retkih knjiga koje iznova bacaju svetlo na ideju o tome šta roman može da uradi.

 • Pismo: Latinica
 • Godina izdanja: 2022

Dejvid Foster Volas
DEJVID FOSTER VOLAS (David Foster Wallace; 1962, Njujork – 2008, Klermont, Kalifornija), američki romanopisac, esejista i novelista. Diplomirao je na koledžu Amherst i upisao magistraturu iz kreativnog pisanja na Univerzitetu u Arizoni, kada je objavljen njegov prvi roman „The Broom of the System” (1987), potom sledi zbirka priča „Devojčica neobične kose” (1989), zbirka novinskih članaka i eseja „Signifying Rappers: Rap and Race In the Urban Present” (sa Markom Kostelom, 1990), roman „Beskrajna lakrdija” (1996), knjiga novinskih članaka i eseja „A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again” (1997), zbirka priča „Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” (1999), zbirka eseja „Everything and More: A Compact History of Infinity” (2003), zbirka priča „Zaborav” (2004) i ponovo knjiga eseja „Uzmimo jastoga” (2005). Posthumno je objavljen njegov nezavršeni roman „The Pale King” (2011). Izvršio je samoubistvo 2008. godine.

Komentari

 • Beskrajna lakrdija

  17.04.2022.
  F. Lima ★★★★★

  Monumentalno delo. Hvala na trudu da se ova knjiga prevede na srpski.

 • Beskrajna lakrdija

  08.02.2022.
  Marta ★★★★★

  Najbolja knjiga ikad! Beskrajno se radujem što će konačno dobiti prevod na srpski.