Identiti

Mitu Sanjal

Svetska književnost, Novi naslovi

"Zovem se Nivedita Anand. Možete me zvati Identiti."

Cena: 934,00 RSD 1.099,00 ušteda: 165,00 RSD (-15%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Prevela s nemačkog: Ana Mitrevski

Naratorka i naslovna junakinja romana Nivedita Anand, poznata je blogerka sa pseudonimom „Identitti“ i kandidatkinja za doktorske studije postkolonijalizma, koja se divi svojoj mentorki – profesorki Sarasvati. Ipak, život studentkinje nemačkog porekla, sa indijsko-poljskim korenima, kao i njena percepcija sebe okreću se naglavačke kada se ispostavi da je Sarasvati, koja se predstavlja kao Indijka, zapravo – belkinja. Ta činjenica dovodi u pitanje njenu reputaciju kao mlade aktivistkinje, ali i celokupna prethodno naučena stabilna saznanja o sebi i drugima.

Nakon tog otkrića, Nivedita je prinuđena da razmišlja o formativnim trenucima svog života, svakom preispitivanju sebe i svog mesta u svetu. Dok debate o skandalu besne na društvenim mrežama, blogovima i među njenim najbližim prijateljima, junakinja se okreće sebi i pokušava da u nizu dijaloga i solilokvija povrati koordinate samopercepcije.

U svom debitantkom romanu Mitu Sanjal ne sklizava u puku demonizaciju negativnih junaka – Sarasvati elokvento argumentuje svoju poziciju dovodeći i čitaoce, kao i Niveditu – u poziciju zapitanosti: Zašto identitetska pitanja stavljati u kategoriju (ne)ispravnosti? Kako to da negativan junak pred nas postavlja klasična pitanja o ljubavi, imigraciji, rodu, polu, teoriji, ljubavi? Koja je uloga društvenih mreža u samorazumevanju sopstvenog identiteta?

  • ISBN: 9788660362072
  • Broj strana: 370
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Broš
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2023

Mitu Sanjal
Mitu M. Sanjal (1971) nemačka je spisateljica, novinarka i akademkinja čiji glavni fokusi u radu i pisanju su studije kulture, feminizam, rasizam, pop-kultura i postkolonijalizam. Rođena je u Dizeldrofu, u Nemačkoj, od majke Poljakinje i oca Indijca. Studirala je nemačku i englesku književnost na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Dizeldorfu, gde je nastavila da radi doktorsku tezu iz kulturne istorije o ženskim genitalijama. Godine 2009. objavila je knjigu pod nazivom Vulva. Die Enthullung des unsichtbaren Geschlechts, zasnovanu na disertaciji. Njena druga knjiga, Rape. From Lucretia to #MeTooo, zainteresovala je i podelila javnost zbog stavova koje je iznosila o pokretu #MeToo. Roman Identitti objavila je 2021 i recepcija je bila odlična. U oktobru iste godine Sanjal je primljena u nemački PEN centar. Kada se organizacija podelila zbog ruske invazije na Ukrajinu, bila je među članovima koji su napustili udruženje i izabrana je da bude u odboru novoosnovanog PEN Berlina.