Kraljica u bekstvu

Violen Uisman

Svetska književnost, Uskoro

"Kraljica u bekstvu" izvrsno je iskovana priča o vrtoglavim visinama i razornim padovima jedne koliko neodoljive toliko i nemoguće majke, ali i roman o potrazi ćerke za stvarnom ženom koja se krije iza lika majke.

Unesite e-mail adresu:
Prevela s francuskog: Ljubica Đurić

Lepa i magnetična Katrin previše puši, prebrzo vozi, suviše se smeje i previše ekstravagantno voli. Haotična, zagonetna i veća od života, ona je žena kojoj je „draže bilo da se udavi, nego da živi u mirnim vodama”. Ipak, kada je hospitalizuju nakon trećeg razvoda i mentalnog sloma, sve se menja. Upravo u toj tački, u kojoj svedočimo gašenju jedne vatrene nezauzdane ženske prirode, krije se pravi početak ovog romana. Ono što se isprva predstavlja kao veličanstveni spomenik ženi koja je ceo život provela u bekstvu, na širem planu ukazuje se kao porodična povest. Jer naratorka ove priče zapravo je Katrinina ćerka Violen.

Kombinujuću spektakularnu žestinu jezika, sa crtom crnog humora i zadivljujućom emocionalnom hrabrošću, Violen Uisman nam u svojoj debitantskoj prozi, zagnjurenoj duboko u detinjstvo i odrastanje sa harizmatičnim, manično depresivnim roditeljem, nudi senzibilno i pronicljivo propitivanje ženstvenosti i majčinstva. Kroz tri dela ove hrabre autofikcije, perspektiva naratorke menja se od dečje naivnosti, preko adolescentskog otpora prema majci do prihvatanja i razumevanja koje donosi odraslo doba.

Kraljica u bekstvu izvrsno je iskovana priča o vrtoglavim visinama i razornim padovima jedne koliko neodoljive toliko i nemoguće majke, ali i roman o potrazi ćerke za stvarnom ženom koja se krije iza lika majke.

  • ISBN: 9788660362492
  • Broj strana: 200
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2024

Violen Uisman
Violen Uisman (1979) francuska je spisateljica, novinarka i prevoditeljka. Rođena je u Parizu, ali već više od dve decenije živi u Njujorku. Tamo je vodila kurs o književnosti na Muzičkoj akademiji u Bruklinu i organizovala multidisciplinarne umetničke festivale. Njen debitantski roman „Kraljica u bekstvu” (2018) nagrađen je nagradama Fransoa Sagan i Mari Kler. Godinu dana kasnije izašao je i njen drugi roman „Rose Désert”, a uskoro se očekuje izlazak romana „Les monuments de Paris”. Eseje i kritike pisala je za Njujork tajms, Vog i Pariz rivju. Photograph by Beowulf Sheehan