PUTNIK / STELA MARIS

Kormak Makarti

Svetska književnost, Novi naslovi

Remek-delo u dve knjige dobitnika Pulicerove nagrade za roman "Put" i Nacionalne nagrade za književnost za roman "Svi ti lepi konji"

Cena: 1.599,00 RSD 1.999,00 ušteda: 400,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:

Preveo s engleskog: Igor Cvijanović

PUTNIK

PAS KRIŠČIJAN U MISISIPIJU 1980. Tri je ujutro i Bobi Vestern zakopčava ronilačko odelo i zaranja s čamca Obalske straže u tamu. Ronilačkom lampom obasjava potonuli mlazni avion u kojem devet tela još sedi sa zakopčanim pojasom za vezivanje. Iz zatvorenog aviona nedostaju pilotova službena torba, crna kutija i deseti putnik.

Putnik je priča o roniocu koji, progonjen gubitkom i očevim strašnim zaveštanjem, juri za nepojmljivom zaverom i žudi za smrću nepomirivom s Bogom.

 

STELA MARIS

BLEK RIVER FOLS U VISKONSINU 1972. Dvadesetogodišnja Alisija Vestern, sa četrdeset hiljada dolara u plastičnoj kesi, prijavljuje se za boravak u bolnici. Alisija, studentkinja doktorskih studija matematike na Univerzitetu u Čikagu, ima dijagnozu paranoidne šizofrenije i ne želi da razgovara o svom bratu Bobiju, koji nije sasvim mrtav, a ni sasvim njen.

Stela Maris je intimni portret tuge i čežnje u kojem mlada žena u psihijatrijskoj ustanovi pokušava da razume sopstveno postojanje.

 

--------------------------------------

„Makarti je stvorio imaginativni opus veći i dubokoumniji od svake pojedinačne knjige. Takvi pisci se rvu sa samim bogovima.“

The Washington Post Book World

„Makarti je pisac kojeg treba čitati, kome se treba diviti i, sasvim iskreno, kome treba zavideti.“

Ralf Elison

  • ISBN: 9788660362010
  • Broj strana: 332+194
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2023

Kormak Makarti
Kormak Makarti (1933-2023) rođen je u Roud Ajlendu kao Čarls, a odgajan u Noksvilu, u saveznoj američkoj državi Tenesi. Napisao je deset romana, za koje je dobio preko petnaest američkih i međunarodnih nagrada, uključujući Nacionalnu književnu nagradu (1992) i Pulicerovu nagradu za književnost (2006). U svojim delima po pravilu se bavi najvažnijim egzistencijalnim i književnim temama, a njegov stil, postavljen u postapokaliptične i modele južnjačke gotike, jedan je od prepoznatljivijih u američkoj književnosti. Prvi roman, Čuvar voćnjaka, objavio je 1965, a neka od njegovih najpoznatijih dela su Svi ti lepi konji, Krvavi meridijan, Ovo nije zemlja za starce i Put.