Prilike

Euđenio Montale

Poezija, E-knjige, Akcija 3 za 1399

Euđenio Montale u svojoj poeziji izrazio je očaj, otuđenost i kosmički poraz savremenog čoveka.

Cena: 559,00 RSD 699,00 ušteda: 140,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
opcija:

Prevela s italijanskog: Gordana Subotić

Suzdržano i ne zanemarujući prefinjenu dvosmislenost hermetičnog pevanja, sklonost prema fragmentarnoj lirskoj evokaciji i osvetljavanjima ključnih duševnih stanja, u stihovima Prilika mnogi su prepoznali teskobna osećanja i nemire pojedinca pred početak Drugog svetskog rata.

Izborom lirskih subjekata i toponima tako da se pesničko iskustvo sabere u stanju „sna u prisustvu razuma“, Prilike stoje spram buke političke retorike i demagogije, i kao takve predstavljaju jedan od najznačajnijih antifašističkih umetničkih gestova svog doba.

  • ISBN: 9788689203943
  • Broj strana: 100
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 19,5x12,5cm
  • Godina izdanja: 2020

Euđenio Montale
Pesnik Euđenio Montale (1896–1981) rođen je u Đenovi kao najmlađi sin Domenika Montalea, uglednog preduzetnika, i Đuzepine Montale. Loše zdravlje prekinulo je njegovo formalno obrazovanje i stoga je bio samouk. Leta je provodio u porodičnoj vili u seocetu čiji krajolik je imao jak i duboko presudan uticaj na njegovu poeziju. Isprva hoteći da bude operski pevač, bio je pod mentorstvom poznatog baritona Ernesta Sivorija. Međutim, postao je pesnik koji se može smatrati najvećim italijanskim pesnikom dvadesetog veka, i 1975. zbog poezije koja je, s velikom umetničkom senzibilnošću, interpretirala ljudske vrednosti snagom pogleda na život bez iluzija, osvojio Nobelovu nagradu za književnost. Nobelov komitet nazvao ga je „jednim od najznačajnijih pesnika savremenog Zapada“.