smrt i proleće

Smrt i proleće

Merse Rudureda

Ženski kanon, Uskoro

„Rudureda me je zapanjila“ Gabrijel Garsija Markes

Smrt i proleće je mračna priča o stasavanju tinejdžera u zabačenom selu u katalonskim planinama. Mestašce je odsečeno od spoljnog sveta, gde se slepo slede surovi običaji, a pokušaji pobune brzo slamaju. Kretanje u ovom represivnom društvu nalaže da se nauči životom u mestu suve jednoličnosti.
Često tumačen kao alegorija života pod diktaturom, roman Smrt i proleće je očaravajuća i uznemirujuća priča o moći, izgnanstvu i nadi koja potiče i od najmanjih gestova nezavisnosti.

Merse Rudureda
Merse Rudureda (1908–1983) je najznačajnija katalonska književnica XX veka. Njena biografija je prilično živopisna: nije se rodila u bogatoj porodici, i trebalo ju je brzo udati, pa je pohađala školu svega tri godine. Kad je navršila dvadeset godina, udala se za dobrostojećeg povratnika iz Argentine, mnogo starijeg od nje, s kojim je dobila sina. Kako bi se spasla od nesrećnog braka, radila je po raznim redakcijama kao novinarka i pisala kratke priče. Upornošću i radom postala je kolumnistkinja časopisa Clarisme. Objavila je nekoliko romana i ušla u svet književnika, aktivista i novinara. Kada su 1939. Frankove trupe došle do Barselone, s brojnim intelektualcima odlazi u egzil, prvo u Francusku. Godine 1954. seli se u Ženevu, gde je i napisala najvažniji katalonski roman XX veka, Dijamantski trg, a o tom iskustvu nakon toga izjavila: „Pisati na katalonskom u stranoj zemlji bilo je kao želeti da cveće procveta na Severnom polu.“ Naime, katalonski je bio zabranjen i pretilo mu je izumiranje. Zanimljivo je da taj roman nije dobio nijednu književnu nagradu. Nakon toga, mnoga njena dela su višestruko nagrađivana, a bila je omiljena i kod publike i kritike. Pred kraj života, vratila se u Kataloniju. Njeni ostali važniji romani su Vrt uz more (1967), Razbijeno ogledalo (1974), i Smrt i proleće (1986).