Alberte i sloboda (Trilogija o Alberti: drugi deo)

Kora Sandel

Ženski glas, Novi naslovi, E-knjige

Alberte Selmer beži iz svog hladnog i ograničavajućeg provincijskog života u Norveškoj da bi mogućnost sreće potražila u Parizu. Ali grad boema, u kojem se ispija apsint i vode beskrajni razgovori o kubizmu, nije ono što je zamišljala. Osećajući kako njen talenat počinje da kopni, a njena sloboda da stagnira, Alberte postaje svesna da se njen život pretvara u borbu za preživljavanje.

Cena: 799,00 RSD 999,00 ušteda: 200,00 RSD (-20%)
Cene su u dinarima sa uračunatim PDV-om.
Zapiši posvetu koju ćemo odštampati na prvoj stranici knjige koju poručuješ:
opcija:

* Prevela s norveškog: Ratka Krsmanović Isailović

Alberte Selmer beži iz svog hladnog i ograničavajućeg provincijskog života u Norveškoj da bi mogućnost sreće potražila u Parizu. Ali grad boema, u kojem se ispija apsint i vode beskrajni razgovori o kubizmu, nije ono što je zamišljala. Iako se uposlila kao saradnica nekolikih novina i časopisa, jedva da je u prilici da podmiri svoje troškove, zbog čega radi i kao model za starog slikara. Živi izolovana, u potpunom siromaštvu, tek povremeno se sastajući sa kolegama, umetnicima iz skandinavskih zemalja. Njeno samopouzdanje je i dalje neznatno, a njeno neiskustvo čini je lakim plenom ležernih i ćudljivih muškaraca. Veze, kada se dogode, nisu ni jednostavne ni srećne. Osećajući kako njen talenat počinje da kopni, a njena sloboda da stagnira, Alberte postaje svesna da se njen život pretvara u borbu za preživljavanje.

U drugom romanu trilogije, Kora Sandel hvata se ukoštac sa pitanjima koja će društveno aktualizovati tek feminizmi šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka – u prvom redu, s pitanjem ekonomske opcrtanosti ženskog oslobođenja. Povrh svega, ona maestralno prikazuje muku i nedostatak individualnog usmerenja mladih žena koje se bore da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom, ali donose životne izbore kroz proces izbegavanja izbora, i završavaju pobeđene životom.

Čuveni serijal Kore Sandel – Alberte i Jakob (1926), Alberte i sloboda (1931) i Samo Alberte (1939) – predstavlja autobiografsku trilogiju trajne umetničke vrednosti, koja slavi snagu unutrašnjeg života i ljudske duše, hrabrost i zauzimanje za sebe.

  • ISBN: 9788660361594
  • Broj strana: 242
  • Pismo: Latinica
  • Povez: Mek
  • Format: 20x14
  • Godina izdanja: 2022

Kora Sandel
Kora Sandel (1880–1974) pseudonim je Sare Sesilije Gervel Fabricijus, norveške spisateljice i slikarke. Rođena je u Kristijaniji (današnji Oslo), ali je zbog finansijskih poteškoca njena porodica morala da se seli na sever države, gde je njen otac postavljen za komandanta mornarice. Mlada Sara počinje da slika pod budnim okom Harijet Baker, a sa 25 godina se seli u Pariz, gde nastavlja da živi u skandinavskoj umetničkoj koloniji od 1906. do 1921. Godine 1913. udala se za švedskog vajara Andersa Jonsona, sa kojim je imala jedno dete. Godine 1921. porodica se vratila u Švedsku, gde se par razdvojio godinu dana kasnije. Nakon bezuspešnih pokušaja da se afirmiše kao slikarka, u 46. godini objavljuje prvi roman iz delimično autobiografske trilogije o Alberti – "Alberte i Jakob". U godinama koje će doći, romani ove trilogije upisaće je u kanon skandinavske književnosti. Bez obzira na veliki književni uspeh, ostala je skrivena iza svog pseudonima i živela je prilično povučeno. Odlikovana je Kraljevskim norveškim ordenom Svetog Olava 1957. Njen dom pretvoren je u muzej.